Historisk arkiv

Likestilling lønner seg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Likestilling er ikke bare et spørsmål om rettigheter, men er også økonomisk lønnsomt. Det var blant temaene som ble diskutert på to ”norske” likestillingsseminar i Brussel i anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Ingrid Schulerud fra Utenriksdepartementet, Latvias tidligere president Vaira Vike-Freiberga og Mark Smith som sitter i Kommisjonens ekspertgruppe om likestillig og sysselsetting deltok alle på et seminar om EØS-midlene og likestilling i Brussel 8. mars. Foto: Solveig Holmøyvik, Financial Mechanism Office

At likestilling også bidrar til økonomisk vekst sto sentralt da Osloregionens Europakontor og EU-delegasjonen sammen inviterte til seminaret ”Kjønnslikestilling: En drivkraft for økonomisk utvikling” i Norway House i Brussel. Noen kvartaler unna samlet EØS-midlenes sekretariat i Brussel, Financial Mechanism Office, blant annet likestillingsmyndigheter og organisasjoner fra EØS-midlenes 15 mottakerland til seminar om EØS-midlene og likestilling under tittelen ”Likestilling lønner seg”.

Likestilling og økonomisk utvikling

Ekspedisjonssjef Arni Hole fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet snakket engasjert om erfaringene fra Norge på begge arrangementene. Hun mener Europa trenger en kraftigere diskusjon om kjønnsperspektivet i alle politikkområder.
-Vi trenger mer diskusjon i Europa om hva likestilling betyr for økonomisk utvikling. Vi kan ikke først ha økonomisk utvikling og så integrere kjønnsperspektivet. Dette må skje parallelt, sier Hole, som var konkret i sine innlegg og fortalte om hva som har nyttet og gitt resultater i norsk sammenheng.

Ekspedisjonssjef Arni Hole holdt innlegg
på begge de to "norske" seminarene.

Foto: Miriam Stackpole Dahl, EU-delegasjonen
 

På seminaret fortalte også prosjektleder Nina Solli om NHOs Female Future-prosjekt, og deltakerne fikk også høre om erfaringer med å få bukt med ufrivillig deltidsarbeid i helsesektoren i Østfold og utfordringer for likestilling i Europa.

Hole påpekte den store interessen fra Europa for å lære om den norske lovbestemmelsen om likestilling i ASA-styrene.

Kvinner i styrerommene står på agendaen i EU, der kun én av ti styremedlemmer i de største selskapene er kvinner. 1. mars møtte kommissær Viviane Reding næringslivs- og styreledere og arbeidslivets parter for å diskutere hvordan man kan få flere kvinner inn i toppstillinger og hvilke tiltak som må til.  Også i Europaparlamentet diskuteres kvotering.

EU-delegasjonens likestillingsråd Petter Sørlien ledet paneldebatten
på seminaret i Norway House.

Foto: Eva Bjørk, Osloregionens Europakontor

Tidligere president innledet

Hovedinnlederen på seminaret i regi av EØS-midlenes sekratariat var Sentral- og Øst-Europas første kvinnelige president Vaira Vike-Freiberg. Hun delte sine erfaringer både som president, som akademiker og som kvinne. Vike-Freiberga, som var president i Latvia i to perioder fra 1999 til 2007, understreket også likestilling og kvinners deltakelse i beslutningsprossesser som en demokratisk rettighet. Diskusjonen for øvrig dreide seg i stor grad om økonomiske argumenter for likestilling.

Støtte til likestilling

Gjennom EØS-midlene vil minst 50 millioner euro i perioden 2009-2014 gjøres tilgjengelig for likestillingstiltak i de 15 mottakerlandene. Det vil være særlig fokus på likestilling og fremme av et familievennlig arbeidsliv, og kjempe mot diskriminering og vold mot kvinner, i tillegg til å stoppe menneskehandel. Norge er for tiden i forhandlinger med mottakerlandene om hvilke programområder som skal prioriteres i hvert land. Slovakia, som det ble undertegnet en avtale med i oktober i fjor, vil bruke 6,4 millioner euro til bekjempelse av vold mot kvinner. Les mer om seminaret om EØS-midlene og likestilling her og om EØS-midlene og likestilling på www.eeagrants.org.