Historisk arkiv

Mer Europa er svar i krisetider

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tillit og fellesløsninger i Europa er avgjørende dersom man skal oppnå resultat i utfordringene med den økonomiske krisen i Europa. Det sa den polske statssekretæren for europeiske saker Mikolaj Dowgielewicz under en midtveisevaluering av det polske formannskapet i EU.

Statusevalueringen ble holdt på Center for European Policy Studies (CEPS) i Brussel 21. september.

Polen har formannskapet i Rådet fra 1. juli til 31. desember i år. Formannskapet forbereder og leder blant annet rådsmøtene for de ulike fagministrene med unntak av utenriksministrene og deltar i trilogforhandlinger med de andre institusjonene.

Helhetlig tenkning i Europa
En av de største utfordringene for EU fremover vil være å løse de økonomiske utfordringene i eurosonen. En annen er innlemmelse av Romania og Bulgaria i Schengen, noe som vil innebære at grensekontrollen mellom disse landene og Schengen-området opphører.  

- Både euroen og Schengen-avtalen er nøkkelprestasjoner i den europeiske integrasjonen og berører verdigrunnlaget i EU. Disse må derfor bevares, sa statssekretæren.   

Fremover vil det være viktig å se på helheten. Det å redde et land som Hellas, løser ikke problemene for resten av eurosonen, understreket Dowgielewicz. Det vil være behov for reformer for alle medlemsland fremover for å stabilisere euroen og få tillit i markedene.   

Innenfor gjeldende rammeverk
- Det polske formannskapet vil være ambisiøse på vegne av euroen, men alle tiltak og initiativ skal foregå innenfor EUs juridiske rammene, sa han.

Det er viktig og ikke opprette ad-hoc strukturer som går utenfor det rammeverket Lisboa-traktaten har lagt til grunn for samhandling i EU, fortsatte han.  Det ble understreket flere ganger at fellesløsninger i EU der Europakommisjonens rolle ikke må undergraves er det formannskapet ser på som avgjørende fremover.

Representanten for det polske formannskapet minnet også om at det er andre EU-land som ikke har tatt i bruk euro som valuta, og som gjerne vil være en del av euroen. For disse landene er det viktig at prosessen går fremover mot en tilslutning til tross for at enkelte land i euroområdet har økonomiske utfordringer.