Rekordbevilgning fra EU til norsk kultur
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 11.03.2011 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Elleve prosjekter med norske deltakere har fått støtte på om lag 68 millioner kroner fra EUs kulturprogram i 2011. Det er ny rekord.
EUs kulturprogram skal bidra til et felles europeisk kulturområde gjennom å utvikle samarbeid mellom kunstnere, kulturaktører og kulturinstitusjoner i landene som deltar i programmet. Norge deltar i programmet.
Norsk kulturråd er Norges kontaktpunkt mot EU-programmet, som i 2011 har gitt tilsagn på rundt 300 millioner norske kroner til europeiske kulturprosjekter. Elleve prosjekter har norske deltakere. Disse prosjektene har fått om lag 68 millioner kroner, noe som er ny norsk rekord.
- Det vitner om at aktiviteten og profesjonaliteten blant norske kulturinstitusjoner er stor, og at flere samarbeider med internasjonale aktører. Det er bra for norsk kultur å utveksle produksjon og formidling på tvers a landegrenser, og utvikle gode prosjekter i samhandling med andre. Og aller viktigst: Dette er kvalitativt gode prosjekter, som er utviklet i samarbeid med partnere i Europa, sier direktør i Norsk kulturråd, Anne Aasheim.
- Samarbeid gir god kunst
Prosjektene som har fått tildelt midler spenner vidt innenfor områdene musikk, dans, teater og billedkunst. Direktør Anne Aasheim understreker viktigheten for norsk kultur at Norge deltar i programmet.
- Støtten fra EUs kulturprogram gir en fin mulighet for samarbeid – ikke bare på tvers av landegrenser men også på tvers av kunst- og kulturlivet i hele Europa. Dette blir det god kunst av, forteller hun.
Hordaland er det fylket med flest støttede prosjekter i årets runde. Fylket fikk til sammen tilsagn om hele 44,2 millioner kroner. Den nye Opera, Kunsthøgskolen i Bergen, Vestnorsk jazzsenter og Bergen internasjonale teater er blant dem som har fått støtte. I tillegg har blant andre Molde jazzfestival, Det norske teatret, Music Export Norway og Black Box Teater i Oslo fått støtte. En detaljert oversikt over hvilke prosjekter som har fått støtte, finner du her.
Norge gir tilbake
Norsk kulturråd er overbevist om at også Europa – og ikke bare Norge – får noe igjen for støtten av norsk kunst og kultur.
- Vi gir tilbake bredde, profesjonalitet og mangfold i kunstproduksjonen og kunstformidlingen, mener Aasheim,
Vital EU-støtte
Hun er også sikker på at enkelte prosjekter ikke ville hatt livets rett uten støtte gjennom EUs kulturprogram.
- Fragile er et meget godt eksempel. Bærum kulturhus har fått 1,6 millioner kroner til danseprosjektet Fragile, som skal realiseres i samarbeid med partnere i Estland og Portugal. Hadde det ikke vært for støtten fra EUs Kulturprogram ville ikke prosjektet blitt realisert, sier Aasheim.
- Endelig, etter seks år får vi realisere dette prosjektet, sier Kjersti K. Engebrigtsen, som er kunsterisk leder og koreograf for prosjektet, i en pressemelding.
Hun får full støtte av Kulturrådet, som roser norske aktører for innsatsen i søknadsprosessen.
- De norske aktørene er aktive i søknadsskrivingen til EUs kulturprogram. Kulturrådet ser det imidlertid som en stor og viktig oppgave å nå flest mulig for å informere og veilede om Kulturprogrammet. I år må vi si oss strålende fornøyd med de norske aktørenes innsats, vi gleder oss til å følge med i utviklingen av prosjektene, sier Aasheim.