Historisk arkiv

Norge med innspill om ny støttepolitikk til regionene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge har sendt et brev til EU med sitt syn på framtiden for regional statsstøtte. Europakommisjonen skal revidere retningslinjene for regional statsstøtte og dette omfatter Norge gjennom EØS-avtalen.

Norge har deltatt i arbeidet med utformingen av retningslinjene for regional statsstøtte i flere ledd og det siste bidraget er et brev som legger fram norske syn. Brevet kan leses her. I mars 2011 deltok representanter fra Norge på en workshop i Brussel der norske synspunkter ble lagt frem.

Dette er Norges syn
Norge deler synet til Kommisjonen om mindre, men mer målrettet støtte. Ifølge en rapport fra Nordregio som det blir referert til i brevet er 93 prosent av Norge dekket av fjell og 63 prosent av befolkningen bor i slike fjellområder. Dette taler for en sterk regionalpolitikk der man kan støtte disse områdene.

- Fra norsk side er differensiert arbeidsgiveravgift det viktigste og mest målrettede virkemiddelet innen distrikts- og regionalpolitikken og noe man ønsker å beholde, sier Jan Edøy, regionalråd ved EU-delegasjonen.

Med differensiert arbeidsgiveravgift menes at arbeidsgivere kan betale lavere avgift for sine ansatte i visse deler av landet. Både offentlige og private arbeidsgivere må betale arbeidsgiveravgift. Virkeområdet for differensiert arbeidsgiveravgift i Norge er inndelt i fem soner. Arbeidsgiveravgiften varierer mellom null prosent i Finnmark, til 14,1 prosent i Oslo. Prosentsatsen er skatten som arbeidsgivere i både offentlig og privat sektor må betale av lønnskostnadene til sine arbeidstakere. Les mer om dette på regjeringen.no her.

- Også investeringsstøtte til bedrifter som ønsker å etablere seg i distriktene samt transportstøtte er viktig for å sikre bosetting og næringsliv, sier Edøy.

Dilemma mellom rettferdig konkurranse og støtte til regioner
EØS-avtalen setter grenser for hva slags støtte norske myndigheter kan gi. Offentlig støtte som er konkurransevridende er i utgangspunktet forbudt. Det er likevel gitt unntak for å fremme viktige samfunnshensyn som utvikling av distriktene.

Få en generell innføring i reglene om offentlig støtte, samt mange nyttige lenker her.

Langsiktig arbeid
Norge har helt siden EØS-avtalens begynnelse vært svært aktive i å påvirke Kommisjonens arbeid i utarbeidelsen og revideringen av nytt statsstøtteregelverk.

- Norges innspill er en del av det langsiktige arbeid som kommer til å fortsette de nærmeste årene, sier Edøy.

Europakommisjonen vil innkalle til et nytt multilateralt møte i oktober 2011 for å drøfte en første skisse til revisjon basert på medlemslandenes erfaringsgrunnlag med eksisterende retningslinjer. Norge skal delta også her.

- Norge samordner også sine innspill og synspunkter om regionalpolitikken med svenske og finske myndigheter, sier Edøy.