Historisk arkiv

Ny norsk dommer ved EFTA-domstolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Den nye norske dommeren ved EFTA-domstolen i Luxembourg, Per Christiansen, gleder seg til å ta fatt på oppgaven med å avklare om EØS-landene følger opp sine forpliktelser.

I dag, 17. januar, tiltrer Per Christiansen stillingen som ny dommer ved EFTA-domstolen i Luxembourg. Christiansen, som de siste årene har undervist blant annet i EU- og EØS-rett som professor ved Univsersitetet i Tromsø, blir én av tre dommere ved domstolen. Han overtar etter Henrik Bull.

- Denne jobben er spennende fordi den gjelder europeisk integrasjon. Gjennom EØS-avtalen deltar Norge, Island og Liechtenstein i EUs indre marked. EFTA-domstolen skal ved uenighet avklare om EØS/EFTA-landene følger opp sine forpliktelser. Vi avgjør tvistene som blir forelagt oss, sier Christiansen.

Avgjør saker om oppfølging av EØS-reglene
EFTA-domstolen har jurisdiksjon over de tre EØS/EFTA-landene og har flere oppgaver: Avgjøre saker som EFTAs overvåkningsorgan ESA anlegger mot Norge, Island og Liechetenstein for brudd på EØS-reglene; gi rådgivende uttalelser som svar på spørsmål om fortolkningen av EØS-avtalen som reises ved nasjonale domstoler og avgjøre klager fra EØS/EFTA-land og private rettssubjekter mot ESAs vedtak.

- Etter mer enn 15 år i drift tror jeg at domstolen har funnet sin form og den har bidratt til viktige rettsavklaringer. Det vil den fortsette med, sier den nye dommeren.

Domstolen er sammensatt av tre dommere som er oppnevnt av EØS/EFTA-landene i fellesskap for en periode på seks år. I dag er det en norsk, en islandsk og en sveitsisk dommer.

EU-domstolens lillebror
Dommeren omtaler EFTA-domstolen som en lillebror til EU-domstolen som også ligger i Luxembourg.

- Størrelsen er den mest slående forskjellen mellom de to domstolene, sier Christiansen. Mens EFTA-domstolen har tre dommere, har EU-domstolen 27, lik antallet medlemsland i EU, og i to instanser – det vil si over 50 dommere. Naturlig nok er saksmengden til EFTA-domstolen mindre enn EU-domstolens.  EFTA-domstolens saksmengde varierer. I 2010 fikk domstolen inn 18 saker, mens gjennomsnittet i hele perioden siden 1994 har vært syv saker per år.

-Våre avgjørelser er basert på det samme rettsgrunnlag som EU-domstolens avgjørelser. EFTA-domstolen må følge med på hva EU-domstolen avgjør slik at det blir en høy grad av likhet i rettshåndhevelsen av reglene for det indre marked i hele EØS-området, sier Christiansen.

Også prosessreglene i EFTA-domstolen er modellert på EU-domstolen. Christiansen forklarer at mens prosessreglene i Norge bygger på et muntlighetsprinsipp der partene prosederer umiddelbart for dommeren, foregår det meste i EFTA-domstolen skriftlig. Dermed blir også rettsmøtene korte.

Finansdepartementet og EU-delegasjonen
Per Christiansen kommer nå fra stillingen som professor ved Universitetet i Tromsø. I tillegg til erfaring fra Norges Bank og Finansdepartementet har Christiansen også vært spesialråd for økonomi og finanssaker ved EU-delegasjonen i Brussel i seks år. Han har også jobbet ved EFTA-domstolen tidligere, den gang som justissekretær med ansvar blant annet for å holde prosesskriftene og sakspapirene i orden samt for administrative oppgaver.

- Jeg har jobbet med EU- og EØS-saker siden 1980-tallet og er glad for nå mer direkte å bli en del av et stort maskineri som driver med europeiske integrasjon, sier Christiansen.