Historisk arkiv

Ny ambassadør til Belgia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Samarbeidet mellom EU-delegasjonen og ambassaden til Belgia vil bli ytterligere styrket fremover, sier Niels Engelschiøn. Han skal nå fylle to roller på Norway House i Brussel – som nestleder ved EU-delegasjonen og Norges nye ambassadør til Belgia.

Niels Engelschiøn tar over stafettpinnen etter Jostein Bernhardsen som gikk av som ambassadør i sommer. Han har vært ett år på EU-delegasjonen som nestleder, og har sin andre periode ved delegasjonen. Tilsammen har han bodd i Brussel i fem år.

Engelschiøn er statsviter med utdannelse fra Frankrike, Storbritannia og Oslo. Tidligere har han vært ministerråd ved ambassaden i Stockholm og ambassadesekretær ved ambassaden i Warszawa. Han har i tillegg jobbet mange år med EU- og EØS-saker i UD.

Kunnskap av interesse for Norge
- Belgia har god kunnskap om sentrale utenriksspørsmål som er av interesse for Norge, sier Engelschiøn fra sitt kontor i Norway House - midt i EU-kvarteret i Brussel.

Som en av EUs grunnleggere, har Belgia lang erfaring med det europeiske integrasjonsarbeidet og et solid diplomatkorps som ambassaden ønsker å vedlikeholde kontakten med.

- Forholdet mellom Belgia og Norge er svært godt, og preges av at vår to land langt på vei representerer de samme grunnleggende verdier og holdninger i internasjonal politikk, sier Engelschiøn.

Arbeidet fremover vil bli styrket gjennom at oppgavene til ambassaden og EU-delegasjonen i større grad vil bli sett under under ett, både når det gjelder faglige spørsmål, arbeidet mot media og på kultursiden.

Formidler norsk kultur
Ambassaden har stort fokus på kulturarbeid, og det pågår en aktiv kulturutveksling mellom Belgia og Norge.  Dette gjelder særlig innen arkitektur, dans, musikk, film, litteratur og teater. Den store kultursatsingen ”Norway Now” i 2010/2011 bidro til å fremme norske artister og profilere Norge som en nyskapende nasjon overfor et belgisk og internasjonalt publikum.  

Av høstens kulturarrangementer som ambassaden bistår i organiseringen av, er en utstilling av norsk mote i samarbeid med Norwegian Fashion Institute, fremme av norske filmer i samarbeid med Cinemateket i Brussel og Norsk Filminstitutt samt en arkitekturutstilling i Gent der arkitektkontoret Reiulf Ramstad Arkitekter presenterer sine prosjekter.

Næringslivsarbeid og bistand til nordmenn i Belgia
Støtte til norske bedrifter som ønsker å etablere seg på det belgiske markedet er et annet viktig virke for ambassaden som oppfordrer bedrifter til å ta kontakt.

Det konsulære arbeidet ivaretas av konsulatet som er åpent fra mandag til fredag fra kl 09-12. Arbeidsoppgaver omfatter blant annet passutstedelse, visum for arbeidstakere som skal jobbe i Norge og vigsler.

Konsulatene i Antwerpen, Liège og Zeebrugge består som før, og Engelschiøn sier han ser frem til et godt samarbeid med konsulene der. Ambassaden i Haag overtar nå det bilaterale ansvaret for Luxembourg.

Den norske ambassaden til Belgia har fire faste ansatte, en aktiv hjemmeside og søker for tiden en kultur- og administrasjonsmedarbeider med søknadsfrist 15. september.