Historisk arkiv

Ny konvensjon om opprinnelsesregler undertegnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU, Norge, Sveits, Liechtenstein, Færøyene, Kroatia, Makedonia og Montenegro undertegnet 15. juni i Brussel, som de første landene. en ny opprinnelseskonvensjon for landene i Europa og Middelhavsområdet. Den nye konvensjonen, som trolig vil tre i kraft senere i år, innebærer en forenkling og vil erstatte en lang rekke protokoller til frihandelsavtaler mellom landene i Europa og Middelhavsområdet.

Norges EU-ambassadør Oda Helen Sletnes undertegnet den nye konvensjonen om opprinnelsesregler på vegne av Norge.

Opprinnelsesreglene angir hvor mye en vare skal bearbeides før varen oppnår status som frihandelsvare og kan importeres tollfritt eller med redusert toll.

Regional konvensjon

Den nye konvensjonen innebærer et felles sett med opprinnelsesregler i alle frihandelsavtaler i det såkalte EuroMed-området. Dette omfatter EU-landene, EFTA-landene, Færøyene, land i Middelhavsområdet som inngår i den såkalte Barcelona–prosessen, blant annet Egypt, Israel, Marokko, det Palestinske området og Tyrkia, samt land på Vest-Balkan, blant annet Kroatia, Makedonia og Bosnia-Herzegovina.

Konvensjonen endrer ikke innholdet i gjeldende opprinnelsesregler, men innebærer en forenkling ved at opprinnelsesreglene mellom partene i konvensjonen nå fremgår av ett rettslig instrument og ikke av flere titalls protokoller til frihandelsavtalene.