Historisk arkiv

Nye kart viser forurensing i ditt nærområde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Nå kan du ved hjelp av 32 forurensningskart se hva som forårsaker forurensning i ditt nærområde. Med de nye internettbaserte kartene offentliggjør EU nøyaktig og oppdatert miljødata fra regioner i hele Europa.

De 32 nye og omfattende kartene, publisert av Europakommisjonen og European Environment Agency (EEA) 26. mai i år, tilgjengeliggjør detaljert informasjon om utslipp fra ulike forurensningskilder i Europa på en radius på fem kilometer. Utslippsregisteret (såkalte E-PRTR) er omfattet av EØS-avtalen og norske data er tilgjengelig på nettsiden. Se kartet for din region her.

Gir nøyaktig informasjon
Informasjon om luftkvalitet er allerede offentlig tilgjengelig i nasjonale og europeiske dataregistre, men disse registrene inneholder ikke nøyaktig informasjon om de ulike forurensningskildene. De nye kartene fra EU inkluderer derimot detaljer om nitrogenoksid (NOX), sulfuroksid (SOX), karbonmonoksid (CO), ammoniakk (NH3) og svevestøv (PM10).

Utslippsregisteret inneholder årlige innrapporterte data fra 28.000 industrielle anlegg som dekker 65 økonomiske sektorer i Europa. Registeret inneholder blant annet informasjon om utslipp fra transport, skipsfart, flytrafikk, oppvarming, landbruk og næringsliv i 2007, 2008 og 2009.

Ut fra kartene kan man blant annet se at nitrogenoksid- og svevestøvutslipp fra transportsektoren utgjør en stor andel av utslippene i urbane strøk og langs de største europeiske veiene. Spesielt i store byer bidrar transportsektoren til at vi puster inn store mengder nitrogenoksid. Dette gjelder også for Norge.

Skal bidra til gjennomsiktighet
EUs mål med registeret er at det skal bidra til gjennomsiktighet og offentlig deltagelse i den miljøpolitiske beslutningsprosessen. Registeret gjennomfører Kiev-protokollen under Århus-konvensjonen om retten til miljøinformasjon, allmennhetens deltagelse i beslutningsprosesser, adgang til klage og domstolsprøving på miljøområdet.

Utslippsregisteret blir oppdatert i mai hvert år.