Historisk arkiv

Nye komitésekretærer i EFTA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EFTAs parlamentarikerkomité og EFTAs konsultative komité har begge en viktig rolle i beslutningsutformingen i EØS-området, forteller Trine Berggren og Einar Ekern. De er begge nyansatte sekretærer for komiteene. Komiteene møter utenriksminister Jonas Gahr Støre i forbindelse med EØS-rådet i Brussel 15. november.

Komiteene har en rådgivende funksjon i saker som angår EØS-avtalens virke og EFTAs handelsavtaler med tredjeland.  Sekretariatet i EFTA som håndterer EØS-avtalen holder til i Brussel, og koordineringsenheten for EØS-saker som komitésekretærene er tilknyttet holder til der. Komitésekretærene er ansvarlige for å sette aktuelle saker på agendaen og holde fremdriften i komitéarbeidet.      

Fremmer synet til arbeidslivets parter
Den konsultative komiteen er et forum for både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene i EFTA-landene, og er sammensatt av representanter fra arbeidslivets parter fra de fire EFTA-landene Island, Norge, Liechtenstein og Sveits. Komiteen møter regelmessig representanter for EFTA-landenes myndigheter, inkludert faste møter med EFTAs utenriksministre og næringsministre, hvor de fremmer sitt syn på saker som vil påvirke arbeidslivet og de økonomiske betingelsene i EØS-området. Høyt på agendaen står den økonomiske og finansielle krisen i Europa og konsekvenser for EFTA-landene samt nye forslag fra EU knyttet til det indre marked. I tillegg er det en viktig oppgave for komiteen å sikre at den sosiale dimensjonen i EFTAs frihandelsavtaler blir ivaretatt. 

- Komitéen har også etablert en fast dialog med sin motpart i EU, den såkalte European Economic and Social Committee. Dette et nyttig forum for å følge utviklingen på EU-siden og fremme EFTA-landenes syn på aktuelle saker ovenfor EU, forklarer Berggren.

Kanal for å påvirke EU-lovgivning
Dette er derimot ikke den eneste kanalen som EFTA-landenes arbeidslivsparter har til EU. All ny lovgivning i EU som påvirker arbeidsmarkedene i Europa, skal sendes på høring til de europeiske paraplyorganisasjonene ”BusinessEurope”, ”European Trade Union Confederation”, ”Centre of Employers and Enterprises providing Public services” og ”European Association of Craft, Small and Medium-Sized Enterprises” der representanter fra EFTA- landene deltar.

- Arbeidslivets parter på europeisk nivå har traktatfestet rett til å forhandle frem avtaler som blir vedtatt som EU-direktiver, og dette er en unik kanal for arbeidslivets parter i EFTA-landenes til å påvirke EU-lovgivningen, forklarer Berggren som tidligere har jobbet med arbeidslivsspørsmål i EFTA og Europakommisjonen.   

En politisk dimensjon
Komiteen med parlamentarikere fra alle EFTA-landene er et rådgivende organ i EFTA og en forbindelse til det politiske livet i EFTA-landene. I tillegg setter de saker på dagsorden internt i EFTA som er knyttet til EØS-avtalens virkeområde eller frihandelsavtalene med tredjeland.

- Dette er en viktig kanal for å involvere nasjonale politikere i en tidlig fase i lovgivningsprosessene i EU, sier Ekern som tidligere jobbet for Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS i Brussel. 

Medlemmene av komiteen har ulik politisk tilknytning, og har derfor et stort interessefelt, forklarer han videre. I likhet med den konsultative komiteen, har de også møter med EFTA-ministere flere ganger i året. I fellesmøtene med Europaparlamentet som er deres motpart i EU, tas det opp saker på et bredt felt. Senest på møtet i oktober kom komiteen blant annet med innspill om at de ønsket en felles panteordning i Europa. Forslaget ble vedtatt i fellesskap med parlamentarikerne i Europaparlamentet og videresendt til Europakommisjonen som forslag til nytt EU-initiativ.   

I tillegg til EØS arbeidet har komitéen engasjert seg sterkt i EFTAs frihandelsarbeid, og har de siste fem årene besøkt sine kollegaer i partnerland utenfor EU hvor EFTA forhandler frihandelsavtaler. Dette har styrket politisk dialog og parlamentarikerdimensjonen i EFTAs frihandelsarbeid. Blant annet har komiteen, sammen med den konsultative komiteen, engasjert seg i å ta inn bestemmelser om bærekraftig utvikling i frihandelsavtaler, forteller Ekern.

Møter utenriksministeren
Etter det halvårlige møtet i EØS-rådet 15. november som er det øverste samarbeidsorganet mellom EU og EØS/EFTA-landene, skal komiteene møte utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans kolleger fra de andre EFTA-landene. EØS-rådet holdes vanligvis to ganger i året og er et organ på politisk nivå for utveksling av synspunkter mellom EU og EØS/EFTA-landene om EØS-avtalen og sentrale saksområder som berøres av avtalen.

- Det er tredje gang vi organiserer en orientering i etterkant av EØS-rådet. Det er en viktig orientering for komitémedlemmene, avslutter komitésekretærene.