Nytt globalt rangeringsverktøy for høyere utdanning
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 04.07.2011 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Europakommisjonen står bak pilotprosjektet U-Multirank som er et nytt konsept for rangering og sammenligning av universiteter og høyskoler. Konseptet skal gi en brukerspesifisert rangering av akkurat de institusjonene du er interessert i. Norske Christian Bjerke har vært med i utformingen.
- U-Multirank er et verktøy som kartlegger hva universiteter og høyskoler er gode og dårlige på, og som sammenligninger institusjonenes ytelser. Det er brukeren av verktøyet som selv må definere hva en oppfatter som viktigst, noe som gjør U-Multirank til en skreddersydd universitetsrangering, sier Christian H. Bjerke som har sittet i prosjektets rådgivende utvalg som uavhengig studentekspert.
Det er Europakommisjonen som står bak pilotprosjektet som er en del av EUs utdanningsprogram Livslang læring som Norge deltar i. Målene med prosjektet har vært å utvikle et konsept og en gjennomføringsstudie for hvordan en slik rangering kan se ut og videreutvikles.
Skiller seg fra eksisterende rangeringer
- U-Multirank skiller seg fra andre rangeringer ved at den fokuserer på langt flere dimensjoner enn bare forskning, som tradisjonelt har dominert slike rangeringer. Både undervisning og læring, samt regional innflytelse og internasjonalisering er tatt med, sier Bjerke.
Utdanningsråd ved EU-delegasjonen, Ingveig Koht Astad, forteller at rangeringssystemet skal være flerdimensjonalt, globalt og gjelde for alle institusjoner for høyere utdanning. Dette skal sikre at man kan få brukerspesifiserte rangeringer. Meningen er at dette skal drives fram av aktørene som er involvert og være brukerbasert og mer åpent enn de eksisterende systemene.
- Verktøyet har vært knyttet opp til Kommisjonens moderniseringsagenda for høyere utdanning. Kommisjonen ønsker mer transparens i universitets- og høyskolesektoren, sier Astad.
Hun forteller at det kommer en melding om utdanning fra Kommisjonen til høsten der modernisering av høyere utdanning er tema og at U-Multirank sannsynligvis vil inngå som ett av flere forslag i denne. Meldingen og Kommisjonens forslag behandles deretter av Europaparlamentet og Rådet før det kan gjøres vedtak i form av anbefalinger eller såkalte rådskonklusjoner.
Norsk deltakelse representerte studentenes stemme
U-Multirank har fokusert på både studenter og potensielle ansatte, og Christian Bjerke har talt studentenes sak i utformingen. Han er engasjert i European Students’ Union (ESU) og ble nominert av ESU til å være med i prosjektet.
- Det rådgivende organet som jeg var med i er en ekspertgruppe som har fulgt arbeidet med U-Multirank og gitt råd om utformingen, strategiske spørsmål, og gitt tilbakemelding på hvordan systemet kan og bør brukes. Vi har også kommet med innspill om videre utvikling og hvordan konseptet kan "rulles ut". Foreløpig er det et pilotprosjekt som bare har omfattet litt over hundre institusjoner, sier Bjerke.
De øvrige medlemmene har vært eksperter fra den europeiske universitetsorganisasjonen EUA, "høyskolene" sin organisasjon EURASHE, samt OECD og noen få forskere på feltet (disse har hatt den tekniske kompetansen). Kommisjonen har også vært tungt representert i utvalget.
Avslutningsseminar i Brussel
Under avslutningsseminaret til U-Multirank 9. juni i Brussel holdt blant andre generaldirektøren for utdanning og kultur, Jan Truszczynski, en presentasjon av prosjektet. Han var positiv og imponert over resultatet. Han satte prosjektet inn i et Europa 2020-perspektiv, og fokuserte på modernisering av høyere utdanning. Les mer om dette hos Kommisjonen her.
U-multirank presenterte selv utarbeidelsen og designet av systemet (les presentasjonen her) og ga en sniktitt på hvordan det kan fungere i praksis (presentasjonen finnes her). En presentasjon av selve prosjektet finnes her.
Veien videre
- Det er opp til Kommisjonen hvordan dette skal drives videre. Pilotprosjektet har vist seg å fungere etter intensjonene, selv om det gjenstår noe arbeid på brukergrensesnitt, sier Bjerke.
Kommisjonen har antydet at det bør være en uavhengig non-profit stiftelse med bred deltakerinvolvering som driver prosjektet videre. Prosjektet er imidlertid omstridt, og en rekke politiske spørsmål må avklares før det kan videreutvikles. Allikevel håper Bjerke at norske studenter skal få nytte av arbeidet i framtiden.
- Norske studenter vil forhåpentligvis kunne bruke dette som et informasjonsverktøy for å kunne ta gode og veloverveide valg knyttet til studier og muligheter ved norske, men kanskje særlig utenlandske, utdanningsinstitusjoner. Jeg er svært opptatt av at U-Multirank kan være én av mange kilder til informasjon og at alle rangeringsøvelser er generaliserende, sier Bjerke.
Han forteller at dette har blitt spilt inn til det rådgivende utvalget, og det har blitt understreket at rangeringen skal gi brukeren tydelig informasjon om hvordan institusjoner rangeres som de gjør og om metodikken som brukes.
- Et verktøy som skal bidra til transparens i høyere utdanning og forskningssektoren må selv også være transparent, sier han.