Historisk arkiv

Økte klimagassutslipp i kvotehandelsystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Utslipp av klimagasser har økt med i overkant av tre prosent i 2010 for industriaktører som deltar i EUs kvotehandelssystem, viser tall fra registre i EUs medlemsland. Norge er også med i statistikken og tallene viser en utslippsøkning fra 2009-nivå.

EUs kvotehandelssystem favner om mer enn 12 000 strømprodusenter og fabrikkinnstallasjoner i EUs medlemsland samt i Norge og Liechtenstein. Tallene Europakommisjonen presenterte 17. mai viser at Norge har lavere utslippsøkning enn gjennomsnittet.

Som forventet
- Økte klimagassutslipp samsvarer med den økonomiske veksten vi opplevde i 2010, sa klimakommissær Connie Hedegaard som kommentar til resultatene.

I forbindelse med gjenoppbygging av økonomien i Europa etter finanskrisen, var det forventet at resultatene ville vise økte utslipp i 2010 i forhold til tallene fra 2009. Europakommisjonen viser imidlertid til at klimagassutslippene ikke har økt like mye som det økonomiske utbyttet for de samme industriaktørene i samme periode.

Økt bruk av fleksible mekanismer
Mekanismer under FNs avtale om klimagassutslipp, Kyoto-avtalen, tillater at man kjøper utslippskvoter i andre land. Målet med disse såkalte fleksible mekanismene er mest mulig reduksjon i utslippene globalt sett til lavest mulig kostnad.   

Tallene fra Kommisjonen viser at i inneværende kvotehandelsperiode som startet i 2008, har de fleksible mekanismene stått for 21 prosent av kredittene man oppnår ved utslippsreduksjon. Store deler av disse utslippsreduksjonene er blitt gjennomført i Kina og India.