Historisk arkiv

Overvåker vinteren via verdensrommet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norske forskeres satellittkunnskap skal redusere ulykker på vinterglatte veier gjennom forskningsprosjektet SNAPS. Prosjektet ble nylig godkjent som et prosjekt under EUs regionale samarbeidsprogram Interreg.

Forskningsprosjektet SNAPS (Snow and Avalanche applications) ledes av Islands meteorologiske institutt (IMO), og prosjektet arbeider med å kartlegge snøskred, snø- og isforhold på Island, Norge, Sverige og Finnland. Prosjektet ble nylig godkjent som prosjekt i EUs regionale samarbeidsprogram Interreg.

Norsk satellittkunnskap kan redde liv
Det norske forskningsinstituttet Norut Tromsø er partner i prosjektet, og skal bidra med sin kunnskap om satellittovervåking.

- Vi har i mange år arbeidet med å bruke satellittdata for å kartlegge snø. Målet med SNAPS er blant annet å tilrettelegge denne teknologien for Island, ettersom landet ikke har en egen snøtjeneste basert på satellitt. I tillegg skal vi studere nye anvendelser av snøkart som snøras og veiovervåking, forteller forsker Eirik Malnes, som er ansvarlig for SNAPS-prosjektet ved Norut.

For å kartlegge snø bruker Norut optiske satellitter, som analyserer synlige bølgelengder, og radarsatellitter, som kan analysere data også gjennom skyer.

- En viktig ny dimensjon for oss i SNAPS-prosjektet er fokuset på sivil sikkerhet. Vi har tidligere brukt snødata til å beregne nedbør til kraftproduksjon. I SNAPS ligger fokuset på å skape trygge veier. Dette er en viktig dimensjon, og håpet er at teknologien kan bidra til å redde liv, sier Malnes.

EU er viktig
Norut har lang erfaring med slike europeiske forskningsprosjekter, både gjennom EUs regionale Interreg-program og EUs rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling. Malnes mener slike europeiske prosjekter er viktige, både for Norut spesielt og norsk forskning generelt.

- Det er helt klart en viktig kilde til finansiering for forskningen vår. I tillegg er det en inspirasjon å jobbe sammen med andre forskere som er langt fremme på områdene vi fokuserer på. I tillegg er det viktig at forskning krysser landegrenser. For å få frem det fremste innenfor forskning, kan man ikke bare tenke nasjonalt og regionalt, men arbeide på et internasjonalt plan, sier Malnes.

I tillegg til Norut er Norges Geotekniske Institutt (NGI), Luleå universitet og Finlands Meteorologiske institutt partnere i SNAPS.

Kreative jobber for ungdom
Også to andre prosjekter med norske partnere ble godkjent i den sjette søknadsrunden i Interreg Nordlig Periferi-programmet. Prosjektet CINERGY ser på hvordan den kreative industrien kan kobles opp mot tradisjonell industri for å bidra til innovasjon og nyskapning. Norsk partner er Høgskolen i Harstad.

Det tredje prosjektet er NoCry2, som er et oppfølgingsprosjekt av NoCry. NoCry2 skal se på muligheten for å tilrettelegge for kreative jobber i distriktene slik at ungdom slipper å flytte. Norsk partner er Troms fylkeskommune.

Les mer på Interregs norske hjemmesider.