Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til EBAs stresstester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) offentliggjorde 15. juli resultatene fra årets EU-stresstest, hvor også DnB NOR Bank er med. Formålet med stresstesten er å vurdere om europeiske banker er tilstrekkelig kapitalisert til å takle nye økonomiske nedgangstider og store utlånstap.

- Det er svært positivt at slike tester gjennomføres. Testene avdekker eventuelle svakheter og reduserer dermed usikkerheten i markedene. Det er nå viktig at resultatene følges opp av tilsynsmyndigheter og bankene som kom dårlig ut, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Det framgår av Finanstilsynets pressemelding 27. juni 2011 at norske finansinstitusjoners direkte eksponering mot de gjeldsutsatte eurolandene (Hellas, Irland, Portugal, Spania og Italia), samlet sett er liten. 
 
- Norske banker er gjennomgående solide. Ingen institusjoner har eksponering av betydning mot de gjeldsutsatte eurolandene, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Det som skjer internasjonalt, og spesielt i Europa, er viktig for norsk økonomi. Vi har erfart at uro i finansmarkedene raskt kan spre seg mellom land. Norge har likevel et bedre utgangspunkt enn mange andre land til å møte en eventuell uro. Vi følger til enhver tid med på den økonomiske utviklingen i og utenfor Norge. Situasjonen følges tett og vi har høy oppmerksomhet rundt hva som skjer internasjonalt, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Vi har en rekke tiltak som kan settes inn  om det skulle bli nødvendig. Først og fremst vil Norges Bank kunne bruke styringsrenten og de ordinære likviditetspolitiske virkemidlene, og den vil også kunne tilføre banksystemet ekstraordinær likviditet hvis det skulle være behov for det. Statens obligasjonsfond og Statens finansfond som ble opprettet under finanskrisen for å øke kapitaltilgangen i henholdsvis kredittobligasjonsmarkedet og til bankene er også fremdeles i drift. I realøkonomien vil «automatiske stabilisatorer» bidra betydelig til å dempe et eventuelt tilbakeslag, og handlingsregelen åpner også i slike tilfeller for aktiv bruk av finanspolitikken sier Johnsen.

- Det beste vi kan gjøre er å holde orden i eget hus, og å føre en forsvarlig og bærekraftig politikk hos oss selv. Da vil vi stå bedre rustet til å møte de utfordringer som måtte komme, sier finansministeren.

Totalt deltar 91 banker i øvelsen. Disse dekker rundt 65 prosent av det europeiske bankmarkedet målt etter forvaltningskapital.

EBA har gjennomført stresstesten i perioden mars–juni 2011, i samarbeid med Den europeiske sentralbanken (ESB), Det europeiske rådet for systemrisiko (ESRB), Europakommisjonen og nasjonale tilsynsmyndigheter i landene som har banker som deltar.

Åtte banker endte under grensen på fem prosents ren kjernekapitalsandel (Core Tier 1 Capital).