Historisk arkiv

Proposisjoner om fornybardirektivet og elsertifikater fremlagt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Regjeringen fremmet 28. oktober proposisjoner om innhenting av Stortingets samtykke til henholdsvis innlemmelse av fornybardirektivet i EØS-avtalen og til inngåelse av avtale mellom Norge og Sverige om et felles marked for elsertifikater.

- Når vi nå oversender disse to samtykkeproposisjonene til Stortinget, er vi enda et skritt nærmere oppstart av elsertifikatmarkedet 1.januar 2012, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

EUs fornybardirektiv har som mål å etablere et felles rammeverk for å fremme bruk av energi fra fornybare energikilder i EU-landene. Hvert medlemsland skal bidra ved å oppfylle separate mål for andel fornybar energi av totalt energibruk innen 2020 slik at det bidrar til det overordnede EU-målet om en 20 prosent fornybarandel i 2020. Det er også fastsatt et mål om at 10 prosent av energibruken i transportsektoren i 2020 skal dekkes med fornybar energi.

I utkastet til EØS-vedtak legges det fram et norsk mål på 67,5 prosent i 2020. Det legges videre opp til at Norge aksepterer et mål om en fornybarandel i transportsektoren på 10 prosent i 2020.

En avtale mellom Norge og Sverige om et felles marked for elsertifikater ble undertegnet i Stockholm 29. juni 2011. Avtalen har til formål å sikre utbygging av ny fornybar kraftproduksjon fram til 2020, i et langsiktig og tett samarbeid mellom Norge og Sverige, gjennom et felles marked for elsertifikater.

Det felles systemet er planlagt å ha oppstart 1. januar 2012 og varighet fram til april 2036. Partenes felles mål er å utløse 26,4 TWh ny elproduksjon basert på fornybare energikilder i Norge og Sverige i 2020. Avtalen fastsetter hvordan en rekke elementer i dette samarbeidet skal håndteres.

Les mer om proposisjonene på Olje- og energidepartementets hjemmeside.