Historisk arkiv

Skal hjelpe flyktninger hjem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norske Thomas Hansen skal den neste uken bistå med å hjelpe tredjelandsborgere som har flyktet fra Libya til Tunisia tilbake til sine respektive hjemland. Sammen med fire andre er han er valgt ut til å delta i EUs sivile beredskapsteam for Tunisia.

- Vi skal bistå Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og FN med å koordinere flyvninger med tredjelandsborgere som skal tilbake til sine hjemland. Målet er å bidra til å avhjelpe den kritiske flyktningsituasjonen på grensen mellom Libya og Tunisia, forteller Thomas Hansen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Sent onsdag 13. april var Hansen og resten av EU-teamet på plass i Djerba i Tunisia. Teamet, som er sendt ut fra Den europeiske samordningsmekanismen for sivil beredskap og krisehåndtering, består i tillegg til nordmannen av en italiener, en franskmann, en østerriker og en som jobber i det operasjonelle senteret til mekanismen EUs operasjonssenter (MIC) i Brussel. Norge deltar i Samordningsmekanismen, og det er DSB som forvalter den norske deltakelsen i programmet.

For bare noen uker siden ble Ørjan Karlsson fra DSB valgt ut til å være med i EU-teamet som dro til Japan. Les mer om hans oppdrag her.

Norsk støtte
Flere hundre tusen mennesker har i løpet av de siste ukene tatt seg over grensen til Libya. Norge har tilsammen gitt 80 millioner i humanitær støtte til Libya.
- Den akutte humanitære krisen i Libya og på grensen til Tunisia er svært alvorlig. Det er viktig at verdenssamfunnet tar ansvar for å hjelpe de som er i nød og trenger beskyttelse, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre da det første bidraget ble annonsert i mars.

Norge har støttet den humanitære operasjonen finansielt og med personell og materiell. Et av de to sentrale innsatsområdene er mottak og humanitær evakuering av fremmedarbeidere gjennom FN og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

EU har også stort fokus på situasjonen i Nord-Afrika På justis- og inneriksrådsmøtet i Luxemburg mandag 11 april, der også Norge deltok gjennom vår Schengen-tilknytning, oppfordret både innenrikskommissær Cecilia Malmström og kommissær for internasjonalt samarbeid, humanitær hjelp og krisehåndtering, Kristalina Georgieva, EUs medlemsland til å bistå og gi støtte til IOM og returarbeidet for tredjelandsborgere i Tunisia som har flyktet fra Libya. EU økte 13. april støtten til IOM med ti millioner euro.


Koordinering av arbeidet
Som respons på IOMs forespørsel om ekstra transportkapasitet for å bidra til å hjelpe flyktninger tilbake til sine respektive hjemland, har Sverige, Malta og Ungarn tilbudt fly som skal gå blant annet til Egypt og Tsjad. EU-teamet som nå er på plass i Tunisia, skal bistå FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og IOM med å koordinere dette arbeidet.
- Vi skal også samarbeide med tunisiske myndigheter og humanitær organisasjoner på stedet slik at innsatsen i størst mulig grad rettes mot humanitære behov og går så smidig som mulig, sier Hansen.
I tillegg vil teamet hver dag rapportene om behov for medisiner, forpleining og sanitær til operasjonssenteret (MIC) i Brussel som tar dette videre til landene som deltar i Samordningsmekanismen for sivil beredskap og krisehåndtering. Teamet vil også koordinere bidragene fra deltakerlandene slik at de blir mest mulig effektive.

God erfaring å ha med seg videre
Til vanlig jobber Hansen som seniorrådgiver i DSBs internasjonale enhet som blant annet er kontaktpunkt til EU, FN og NATO når det gjelder sivil beredskap. Han har deltatt på flere kurs i regi av Samordningsmekanismen, kurs som skal gjøre deltakerne forberedt på å reise ut på oppdrag som dette. Foruten den koordineringen av europeisk støtte til beredskap og krisehåndtering som operasjonssenteret (EU-MIC) står for, omfatter Samordningsmekanismen kursprogram, øvelser, harmonisering av prosedyrer og jevnlig kontakt og erfaringsutveksling mellom europeiske lands eksperter og som kommer tilnytte både nasjonalt og på oppdrag i annet land.
- Personlig er det utfordrende og spennende å få ta del i et slikt internasjonalt oppdrag. For en som vanligvis jobber som byråkrat bidrar dette oppdraget til å gi en større forståelse for det arbeidet vi forvalter, sier Hansen og legger til at erfaringen også vil være nyttig for en eventuell evakuering av norske og nordiske borgere ved senere kriser som kan oppstå.