Tok opp verdien av økosystemtjenester
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 14.04.2011 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Å fastslå den økonomiske verdien av tjenestene som naturen gir oss kan være et viktig bidrag til forvaltningen av naturmangfold. På et møte i Europaparlamentet om verdien av slike økosystemtjenester presenterte Øyvind Lone fra Miljøverndepartementet norske synspunkter på den rollen økonomisk verdsetting kan spille for forvaltning av biologisk mangfold.
12. april arrangerte Europaparlamentets intergruppe for klima, naturmangfold og bærekraftig utvikling et møte om verdien av økosystemtjenester med støtte fra Norge. En intergruppe er en uformell tverrpolitisk gruppe bestående av europaparlamentarikere opptatt av et bestemt tema.
Formålet med møtet med omlag 70 påmeldte deltakere var å sette fokus på oppfølgingen av den såkalte TEEB-rapporten som ble presentert på naturtoppmøtet i Nagoya i Japan i oktober i fjor, som var en milepæl i arbeidet med Konvensjonen for biologisk mangfold. TEEB står for The Economics of Ecosystems and Biodiversity, et system for å kartlegge hva de tjenestene vi får fra naturen er verdt for å synliggjøre kostnadene ved tap av biologisk mangfold. Økosystemtjenester omfatter alle verdier vi får fra naturen, som mat, fiber, rent vann, naturlig rensing og resirkulering av næringsstoffer, naturlig regulering av vannkretsløpet, og insektbestøvning av matplanter.
Norge aktive på området
-Norge er veldig opptatt av naturmangfold og økonomien i det og er derfor aktive på området både nasjonalt og internasjonalt, sier seniorrådgiver Øyvind Lone, som var en av innlederne. Lone presenterte norske synspunkter på den rollen økonomisk verdsetting kan ha i forvaltningen av naturmangfold. Han trakk blant annet frem økosystemforvaltningens sentrale plass i marine forvaltningsplaner for Barentshavet og Norskehavet. Han fortalte videre om Norges deltakelse i Verdensbankens prosjekt for verdsetting av naturkapital og økosystemtjenester og arbeidet med temaet under Nordisk Ministerråd. Norge planlegger også en offentlig utredning som vil kartlegge den økonomiske verdien av tjenestene naturen gir oss, som en norsk nasjonal oppfølging av TEEB-rapporten.
- Viktig møteplass
Miljøverndepartementet har både nå og tidligere støttet arrangementer i regi av Europaparlamentets intergruppe for klima, naturmangfold og bærekraftig utvikling, og har tatt del i forberedelsen. I tillegg til Lone var det innledere fra blant annet Kommisjonens generaldirektorat for miljø og fra direktøren for det europeiske miljøbyrået (EEA), som også Norge deltar i. Det var på møtet flere som pekte på at økosystemtjenester ikke blir tatt vare på ved verneområder alene, men at verdien av tjenestene må inn i politikkutformingen i flere sektorer.
- Det er interessant å holde innlegg i Europaparlamentet siden EU er en viktig drivkraft bak arbeidet med verdsetting av økosystemtjenester både regionalt og globalt. Dette er ett av de meste interessante internasjonale møtepunktene hvor jeg treffer folk som jobber med dette, sier Lone, som synes det er viktig både å høre hva de andre aktørene driver med og samtidig benytte anledningen til å fortelle om hva Norge gjør og kan bidra med.
- Mitt inntrykk er at det er stor interesse for Norges arbeid, sier Lone.