Historisk arkiv

Uke 42 i Europaparlamentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Raskere godkjenning av yrkeskvalifikasjoner og strengere krav til shortsalg og handel med kredittbytteavtaler var blant sakene som var oppe i Europaparlamentet i uke 42.

EU-delegasjonen lager ukentlig en oppsummering et utvalg sentrale saker som sto på agendaen i Europaparlamentet sist uke. Dette er ingen fullstendig oversikt over hva som har blitt diskutert eller vedtatt, men et innblikk i sentrale saker. Mer informasjon om Europaparlamentet og det som står på agendaen der, kan du finne på deres egen nettside, www.europarl.europa.eu.

Vil ha raskere godkjenning av yrkeskvalifikasjoner
Europaparlamentets komité for det indre marked understreker at det må gå raskere å få godkjent yrkeskvalifikasjonene til for eksempel leger, ingeniører og tannleger som søker jobb i andre EU/EØS-land. En raskere godkjenning må ikke gå utover sikkerheten til tjenestene som tilbys, understreker komiteen. Gjennom EØS-avtalen omfattes Norge av direktivet om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner. Direktivet berører om lag 150 yrkesgrupper i Norge. Indremarkedskomiteen stemte nylig over Europaparlamentets innspill til Kommisjonens ventede forslag til modernisering av regelverket for gjensidig godkjenning av yrkeskvalifikasjoner. Innspillet kommer opp til avstemming i plenum i november.Les mer her.

Enighet om strengere krav til shortsalg og spekulasjon i statsgjeld
Representanter for Europaparlamentet og det polske formannskapet ble 18. oktober enige om forordningen som setter strengere krav til shortsalg og handel med kredittbytteavtaler (credit default swaps). Forordingen er en av de sentrale Kommisjonen har foreslått for å håndtere den økonomiske krisen. Både Rådet og Europaparlamentet må nå formelt godkjenne avtalen. Avstemming i plenum er ventet i november, og forordningen skal etter planen tre i kraft i november 2012. Les mer her.

Høring om økonomisk styring
Komiteen for økonomiske og monetære saker holdt mandag 17. oktober en høring om økonomisk styring og krisehåndtering. Det var blant deltakerne varierende grad av uenighet om tiltakene for å håndtere problemene i eurosonen. Til stede var blant andre akademikere og Jürgen Stark fra styret i Den europeiske sentralbanken. Les mer her.