Historisk arkiv

Uken som var – uke 20

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Er det en forbindelse mellom Rybaks Melodi Grand Prix-opptreden og EØS-debatten i Norge? Og hvor mye fyll og spetakkel kan en ukrainsk minister lage? I uken som var ble også støtende kunst fjernet, mens støtende utsagn ble fremmet.

Norvège, 12 points? Foto: Wikimedia Commons

Det omreisende Melodi Grand Prix-sirkuset er nå ferdig i Moskva, men fortsetter i Oslo (VG). Alexander Rybak er om mulig mer populær nå enn før. Det var tilløp til skandale da vinnerhåpet hadde skålt i vodka og spist kaviar hjemme hos overdommeren i den russiske juryen (VG). Dommeren valgte siden å trekke seg (VG), men Alexander satte poengrekord og vant en overveldende seier. Uken som var-redaksjonen er ellers skuffet over at den massive pressedekningen av Rybak hittil ikke har avdekket noen kobling til EØS-debatten. Alle andre vinklinger er i alle fall benyttet…

Verre var presset for den ukrainske innenriksministeren, som denne uken tilbød seg å gå av etter påstått forfyllet adferd på flyplassen i Frankfurt (BBC News).

Fra et sirkus til noe helt annet. Valgkampanjen til Europaparlamentsvalget 4-7. juni er nå også offisielt i gang, og flere aktører skapte i uken som gikk store overskrifter i europeiske medier. Leder for British Nationalist Party, Nick Griffin gikk aggressivt ut og anklaget de tre store britiske partiene for å representere det ”råtne, internasjonalistiske, liberale systemet”. Partiets innvandringspolitikk formulerte han slik: ”Ikke alle innvandrere er terrorister, men alle terrorister er innvandrere eller umiddelbare etterkommere” (BBC News).

Også Sarkozy (EurActiv) og Merkel startet kampanjen med oppstyr. For første gang drev en fransk politiker valgkampanje i Tyskland og det ventes at Merkel gjengjelder tjenesten (EUobserver). Det kontroversielle var likevel den sterke retorikken som ble brukt mot et tyrkisk medlemskap og for et ”privilegert partnerskap” med Tyrkia og Russland. Dette ble møtt med sjokk og vantro i kandidatlandet Tyrkia, som tilbakeviser alt annet enn et fullverdig medlemskap (EurActiv).

Mens Tyrkia blir støtt av Frankrike og Tyskland, ble støtende EU-kunst denne uken tatt ned av den tsjekkiske kunstneren i protest mot sin egen regjering (NRK).

Og samtidig som noen land blir nektet EU-tiltredelse, er våre EØS-venner fra Sagaøya i gang med sin søknadstekst (islandsk.no). Jonas Gahr Støre slår derimot fast at det er EØS som gjelder for Norge. Han møtte sin kollega fra Liechtenstein tirsdag, og de to var enige om fortsatt å stå skulder ved skulder i EØS-samarbeidet, selv om Island går inn i EU (VG).

Merkel benyttet også anledningen denne uken til å sparke de konservative i England på skinnleggen. Toryene er nemlig kritiske til britisk medlemskap i EU, men for tyrkisk tiltredelse. Deres valgkampstart har fokusert mye på ratifiseringen av Lisboa-traktaten. Traktaten er allerede ratifisert i Storbritania, men den konservative lederen James Cameron lover folkeavstemning om dens videre fremtid, à la det vi så i Irland. ”Å gjenoppta denne kampen er som å gi juling til en død hest”, kommenterer en analytiker (EurActiv).

Finanskrisen er langt fra over, men noen har denne uken fått positive nyheter. EU opphevet blokkeringen av 115 millioner euro til Bulgaria (EUobserver), midler som ble frosset på grunn av manglende kamp mot korrupsjon. Polen på sin side har ytret at de kan vurdere å utsette eurotiltredelsen med ett år (Financial Times).

Mens de fleste EU-land søker trøst og mulige utveier fra finanskrisen, hadde New York Times denne uken en stor skryteartikkel om vår egen finansminister Kristin Halvorsen og om Norges håndtering av finanskrisen. Det er fortsatt typisk norsk å være god. God 17. mai! (New York Times)

Eivind André Evensen