Historisk arkiv

Uken som var – uke 48

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Bergen og Kommisjonen har samme syn på hooligans, Belgia spør seg om de vil få regjering før regjeringsperioden er over, og mens Nederland har beste ”information highway” har Hellas verste ”information krøttersti”.


Etter et halvt års forsøk på å komme til enighet har regjeringsforhandlingene i Belgia brutt sammen. Hvis de neste forsøkene på å danne regjering tar like lang tid er det rom for syv nye forsøk før regjeringsperioden er over og det er på tide med nyvalg.

Europeiske reaksjoner på valget i Russland har vært kritiske, men avmålte. Det er nok mer tilfredshet med at Putin-kritikeren Julia Tymoshenko gjør comeback som statsminister i Ukraina. (EUobserver)

Samtidig som kroatiske hooligans i Bergen kastet skam over sporten foreslo justiskommissær Franco Frattini å opprette et pilotprosjekt for å trene europeisk politi på håndtering av fotballbråk. På en pressekonferanse sammen med UEFA-president Michel Platini og den portugisiske innenriksministeren sa Frattini at han ønsker en spesialisert europeisk politistyrke som kan være på plass allerede før EM i 2008. I tillegg vil han begrense kjente hooligans sin reisefrihet innen EU. (New Europe, EUobserver)

EUs medlemsland ble i uken som var enige om å gå videre med Galileo. Dermed kan Europa få sitt eget satellittnavigasjonssystem innen 2013. (EUobserver)

Angela Merkel sa på CDU-kongressen i Hannover mandag klart nei til tyrkisk EU- medlemskap. De tyske kristendemokratene støtter derimot opp om et såkalt ”priviligert partnerskap” for Tyrkia. (EUbusiness)

42 prosent av husholdningene i EU har bredbånd, men det er store forskjeller mellom Nederland (74%) på topp og Hellas (7%) på bunn. Bare 30 prosent oppgir å ha virusbeskyttelse, så da er det godt at ikke mer enn 13 prosent erkjenner å bruke fildelingsprogrammer. (Euractiv)

Lederen for de britiske konservative i Europaparlamentet, Tim Kirkhope, ble kastet til fordel for lederen for industrikomiteen, Giles Chichester, forrige uke. Valget ses på som en dreining av Tory-gruppen i en mer euroskeptisk retning, og gir grobunn til forventingene om at Toryene vil melde seg ut av parlamentets største gruppe, EPP, etter valget i 2009. (EUpolitix).

Kommisjonen har lagt til side klagesakene mot Belgia og Østerrike for brudd på fri bevegelse for universitetsstudenter. Det fransktalende Belgia og tysktalende Østerrike har problemer med at enkelte fagutdanninger fylles opp av studenter fra henholdsvis Frankrike og Tyskland. Landene får nå beholde sine kvoter i en femårsperiode, mens de samler nye data. Deretter vil Kommisjonen vurdere om tiltakene er berettigede. (Kommisjonen)

Bosnia-Herzegovina er et steg nærmere EU-medlemskap etter at EU i dag initierer en stabiliserings- og assosiasjonsavtale med landet. Det skjer etter at lederne for de tre folkegruppene i landet ble enige om en politireform. (FT)

Bare 29 prosent av de stemmeberettigede i Romania møtte opp til valget til Europaparlamentet for vel en uke siden. Nå har Europaparlamentet vedtatt endringer som lar europeiske partier bruke EU-midler til valgkamp, åpner for at midler kan overføres fra ett år til det neste for å spare til valgår, samt tillater etableringer av europeiske politiske stiftelser som kan stimulere til økt politisk debatt. (Europaparlamentet)

Brannsikre sigaretter blir en realitet i EU etter at medlemslandene sluttet opp om Kommisjonens forslag. Sigarettene fungerer slik at de har flere lag med tykkere papir, og når de ikke røkes på en stund vil den brennende tobakken nå ett av papirlagene og slukne. Det vil fortsatt kunne ta et par år før regelverket trer i kraft. (EUpolitix)