Historisk arkiv

Uken som var

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Hver mandag framover vil vi gi deg en kort oversikt over EU-saker som har vært sentrale i europeiske medier eller på politikernes agenda i uken som gikk. Farlige leker, promillekjøring og størrelse på håndbagasje er blant sakene vi merket oss i uken som var.

Hver mandag framover vil vi gi deg en kort oversikt over EU-saker som har vært sentrale i europeiske medier eller på politikernes agenda i uken som gikk. Farlige leker, promillekjøring og størrelse på håndbagasje er blant sakene vi merket oss i uken som var.

Tony Blair og Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende mener at en forfatning ikke er det EU trenger nå. Blair og Balkenende utrykte ønske om en tradisjonell endring av eksisterende traktater for å sikre effektiv styring av det utvidede EU, dermed kan de også unngå folkeavstemning. Dette plasserer dem i samme leir som Polen, Tsjekkia og den franske presidentkandidaten Nicolas Sarkozy.

EUs justisministere ble torsdag enige om ett til tre års fengsel som minimumsstraff for å oppfordre til rasistisk vold eller hat. Ministrene ble derimot ikke enige om hvilket lovverk som skal anvendes ved skilsmisser mellom ektefolk fra ulike EU-land.

Montenegro, Bosnia, Albania og Makedonia har blitt enige med EU om forenklet prosedyre og redusert pris for Schengen-visum, som også gjelder Norge. Det vakte sterke reaksjoner da prisen økte kraftig i fjor. Forhandlingene med Serbia er ikke sluttført.

Ungarn vurderer å ta Kommisjonen for domstolen etter at sistnevnte har redusert landets utslippskvoter for CO2. Ungarn er det 16. landet som blir pålagt kutt fra Kommisjonen.

Bare ni EU-land har redusert dødsfall pga promillekjøring tilfredsstillende hurtig, viser en ny studie. I fem land har antall drepte i forbindelse med promillekjøring økt det siste tiåret.

Kommisjonen mottok forrige uke Tyrkias tidsplan for EU-tilpasning, men ville ikke kommentere Tyrkias ønske om medlemskap innen 2013.

Kommisjonen har lagt fram en ny strategi for å sikre EUs næringsliv bedremarkedsadgang på eksportmarkedet.

En grønnbok om offentlig tilgang til dokumenter fra EU-institusjonene ble lagt fram onsdag. Grønnboken markerer starten på en høringsperiode som varer til 15. juli.

Farlige leker utgjorde en fjerdedel av de nesten 1000 farlige produktene som ble rapportert til EU i fjor. Halvparten av alle de rapporterte produktene var produsert i Kina.

Innføringen av redusert størrelse for håndbagasjepå fly er utsatt med ett år til mai 2008 kunngjorde Kommisjonen fredag.

Heineken, Grolsch og Bavaria ble onsdag ilagt bøter på til sammen over € 273 millioner av Kommisjonen for kartellvirksomhet i Nederland.

Kommisjonen hadde i helgen resultatløse samtaler med Russland om opphevelse av importforbudet mot polsk kjøtt. Dermed er oppkjøringen til toppmøtet mellom EU og Russland 18. mai nok en gang vanskelig.