Historisk arkiv

Global oppvarming – lokal overoppheting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europa har verdens høyeste drivstoffpriser. Det skyldes blant annet avgifter som skal bidra til å bekjempe global oppvarming. De samme avgiftene skapte imidlertid en høyst lokal overoppheting hos europeiske fiskere som måtte få hjelp fra belgiske vannkanoner for å kjøle seg ned. Mens gateprotestene endte primitivt, var spillet bak kulissene desto mer intrikat.

Flagg , bengalske lys og sterke emosjoner er fellesnevnere for fotball-EM og drivstoffpriser. Foto: Thierry Charlier.

Demonstrasjoner foran EU-institusjonene i Schuman-kvarteret i Brussel er på ingen måte uvanlig. Tvert imot er det nesten daglig grupper som demonstrerer for eller mot noe – helst det siste. Demonstrantene er imidlertid vanligvis beskjedne i antall og behersket i formen. Riktignok var det massearrestasjoner og svak støy da høyreekstreme tidligere i år protesterte mot den såkalte islamiseringen av Europa. De høyreekstreme var likevel langt lettere å ignorere enn fiskerne, både på grunn antall og framferd. Men ikke minst på grunn av sak.

Bensin- og drivstoffpriser er tross alt noe de fleste har et forhold til, og lite engasjerer mer, selv om nordmenn stort sett begrenser protestene til å melde seg inn i en Facebook-gruppe og å fortelle Gallup at stemmen vil gå til Siv ved neste valg om ikke politikerne kommer på andre tanker. I Norge har vi dessuten et litt ambivalent forhold til oljeprisen. Vi gremmes når vi ser resultatene av VGs konkurranse om å ta bilder av bensinpumpene med de høyeste prisene, samtidig som lite gir større tilfredsstillelse enn å lese i samme avis at hver og en av oss har blitt 3 millioner kroner rikere ettersom den økte oljeprisen har økt verdien på oljen og gassen som befinner seg i Nordsjøen.

Men tilbake til fiskerne. De streiker og demonstrerer i flere europeiske land ettersom de høye drivstoffprisene går ut over lønnsomheten i bransjen, hvor drivstoff står for en av de største kostnadene. Hvorfor tok så de hovedsakelig franske fiskerne turen til Brussel?

En hovedårsak er trolig at Frankrike har gått høyt ut og sagt at EU i fellesskap bør gå inn og redusere drivstoffavgiftene, som øker jevnt og trutt i takt med oljeprisen. Den franske regjeringen har vært under hardt press fra både fiskere og transportnæringer. Under et besøk til Polen i forrige uke tok president Sarkozy til orde for et avgiftskutt i hele EU. – Bør vi virkelig ha samme avgiftsnivå når prisen på et fat olje har blitt doblet på et år og tredoblet i løpet av tre år, spurte han ifølge EUobserver. Da EUs finansministere møttes forrige mandag tok også den franske finansministeren, Christine Lagarde, opp felles avgiftsreduksjon.

Tanken ble avvist av hennes kolleger fra de øvrige medlemslandene. Noe som var fullstendig forutsigbart. Årsakene er flere. For det første er hensikten med avgiftene er å få ned forbruket av fossilt drivstoff, og finansministrene påpekte at det er den eneste løsningen på lengre sikt. Som en skjebnens ironi sammenfaller dessuten fiskernes drivstoffkrise med at Kommisjonen har advart mot alvorlig overfiske. Reformer og omstruktureringer som fører til færre fartøy er naturlig nok meget upopulære, og for enkelte kommer derfor drivstoffkrisen beleilig. Drivstoffprisen tvinger fram en nødvendig reduksjon i fiskerflåten som ellers ville vært vanskelig å få gjennomført.

Kanskje er det greit å skyve drivstoffprisen foran seg og på den måten sikre omstrukturering. Og når protestene likevel blir så sterke som de har blitt, er det greit å kunne ta fiskernes parti i Brussel. På forhånd vel vitende om at slaget er tapt.

Europeiske fiskere nøyde seg ikke med Facebook-protester mot høye drivstoffpriser. Foto: Wiktor Dabkowski