Historisk arkiv

Sommeren som var

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Noen fikk testet hestekreftene på sjøen, mens andre gjorde best i å holde seg på det tørre. Europaparlamentarikere fikk hjelp til å være utholdende, mens Belgia fortsatt er kompromissenes land. Dette var noen av sakene i det europeiske mediebildet denne sommeren.

Europakommisjonens siste badevannsrapport meldte om bedre vannkvalitet både ved kysten og i Europas innsjøer. Unntaket var noen av Italias strender som fikk badeforbud – her anbefales det å holde seg på land. Badefolket fikk imidlertid et plaster på såret av italienske motemakere som presenterte bademoter som tar seg godt ut både i vann og på strand.    

Siden vi allerede er ved kysten – E24 kunne melde at salget av vannscootere har gått kraftig opp i Norge i år etter at politiet fikk beskjed fra den norske riksadvokaten om å ikke bøtelegge scooterkjøring utenfor de tillatte kjøreområdene. Meldingen til politiet grunner i at EFTAs overvåkingsorgan ESA mener at et avgrenset forbud mot kjøring strider med EØS-regelverket. Mens man venter på endelig avklaring fra EFTA-domstolen, kjøper håpefulle scooterfantaster seg nytt leketøy og håper på en opphevelse av forbudet.    

I Ungarn har de hatt fokus på sportsfantaster i sommer og valgte den 29. juni en tidligere olympisk mester i fekting til ny president. Mens Ungarn bytter ham, når Estland nye høyder og fikk siste godkjenning fra EU for å gå over fra den estiske kroon til euro fra 1. januar 2011.

I sentrum av Brussel badet Grand Place i ”flower power” under blomsterteppet som annenhvert år i august dekker plassen. Logoen til det belgiske EU-formannskapet fikk årets hjerteplass blant de 650 000 begoniaene. Det er kanskje derfor håp om at Belgia får rodd i land en ny regjering etter sommerens regjeringsforhandlinger mellom fransktalende Wallonia og nederlandsktalende Flandern?

Apropos kompromisser i Belgia, kom Belgias regjering i sommer etter to år frem til enighet om innføring av en EU-standard på bilskilt. Wallonia har blokkert forslaget om svart skrift på gul bakgrunn da de mente dette var for likt Flanderns flagg som er en svart løve på gul bakgrunn.

Danske BT meldte i sommervarmen at europaparlamentarikere kan få refundert utgifter til blant annet Viagra. Det er betryggende å vite at Europaparlamentet tar høyde for at dets medarbeidere i arbeidet med tunge EU-saker kan få hjelp til utholdenhet.