Historisk arkiv

Uken som var - uke 11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Skal matvarer merkes med trafikklys? Skal lightere barnesikres? Og hva skjer når inuitter vil forby alkohol fra Europa eller når forskere forlanger mindre bruk av ”rød teip”? Spørsmål og svar i uken som var.

I 2008 foreslo Europakommisjonen et nytt lovverk for å gi forbrukerne bedre informasjon om matvarer. Målet var å få en tydeligere og mer relevant merking av maten, og det ble derfor foreslått at den kunne merkes med trafikklys, melder EurActiv. Slik kunne forbrukerne lett velge mellom sunn, ”grønn” mat og unngå den usunne, ”røde” maten med høyt innhold av sukker, salt eller fett. Denne uken forkastet imidlertid europaparlamentarikerne forslaget om trafikklysmerking, skriver European Voice. Trafikklys ville for eksempel ha ført til at sukkerfri cola hadde fått grønn merking, mens naturlig eplejuice ville blitt merket med rødt, fordi den inneholder for mye glukose. Tenk hva dette ville føre til når folk med dårlig tid og bare øyne for trafikklys er i butikken og skal kjøpe inn mat og drikke til lørdagskosen. Tenk om de hadde kommet hjem med flere flasker cola? Nei, det går ikke an. Da er det godt at det i stedet for trafikklys skal komme merker på forsiden av matvarene som forteller om alle kaloriene mat og drikke inneholder. Så kan alle i ro og fred gjøre sine valg av innkjøp.

Og skulle du tro storsamfunnet bare bryr seg om hva du kjøper inn av mat og drikke, så tar du feil. Om ikke røyking er farlig nok i seg selv, så er det i alle fall godt at lighteren er trygg. Kommisjonen vedtok denne uken å opprettholde et vedtak om krav til barnesikring av lightere og forbud mot lightere med forvekslingsfare, ifølge europalov.no. Det kunne jo hende at noen skulle ta feil av en lighter med barnesikring og en uten…

Innbyggerne i Nunavut, den nordlige delen av Canada, har på sin side stemt for å forby alkohol fra Europa som svar på at EU forbyr import av selprodukter, skriver eubusiness.com. Et enstemmig flertall (9-0) stemte for forslaget, men en talsperson sier det er lite sannsynlig at forslaget blir tatt inn i lovgivningen. Tall for hvor mye fransk vin eller britisk øl som selges blant inuittene er uklart, men salget av alkohol ligger anslagsvis rundt 1,4 millioner dollar årlig. I flere av de nordlige områdene i Canada er det imidlertid ikke lov til å innføre eller nyte alkohol i det hele tatt. Så kanskje blir ikke Europa så hardt rammet av inuittenes alkoholboikott…

Forskere i EU har det ikke lett om dagen. Nå krever de mindre bruk av ”rød teip”, melder EurActiv. Nesten 7000 forskere fra 41 land har slått seg sammen og undertegnet kravet om mindre rød teip til EU-finansierte samarbeidsprogrammer om forskning. Så får vi bare håpe at de får innfridd kravet sitt…