Historisk arkiv

Redsel og rekordlange pølser i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Folk i EU er redde for å bli fattigere. Europeere er også redde for sine 143 atomkraftverk og Europaparlamentarikere er redde for hotellregningene sine i Strasbourg. Oppi det hele har Italia satt ny verdensrekord i pølselengde.

Ifølge en undersøkelse gjort av avisen The Guardien er europeere generelt redde, stoler ikke på politikere, men anser seg selv som liberale personer.

Bare seks prosent i Europa sier de stoler på sine regjeringer i stor grad. 32 prosent har ingen tillit i det hele tatt.  40 prosent tror økonomien deres vil forverres i løpet av det neste året, mens halvparten så mange, 20 prosent, tror den vil bedres. Britene er ifølge undersøkelsen mest redde for at utlendinger kommer og tar jobbene deres, mens spanjolene gjerne deler de få jobbene de har.

Folk i ulike land har altså ulike holdninger. European Voice spør hva parlamentarikere fra Europaparlament (EP), deres ansatte, journalister, diplomater og lobbyister har til felles. Svaret er ganske enkelt vansker med å finne hotellrom i Strasbourg når det er plenumssamling i byen og 4000 tilreisende tropper opp hver måned. Hotellene gnir seg i hendene, mens de tilreisende uffer seg over priser på med enn 150 euro, som betyr at kostnadene overstiger beløpsgrensen de får dekket.

Det er ikke bare folk fra Europaparlamentet som har pengeklager og problemer med søvnen. I Portugal sover nok regjeringen dårlig da økonomien går enda dårligere enn før. Men på den lyse siden går det godt med nybilsalget I Europa. Europeere kjøpte seg over én million nye biler i februar. 10 000 av dissefant veien til Norge, mens det klassiske engelske bilmerket Morgan har mottatt over 400 bestillinger på sin nye trehjulsbil. Danske LEk-GOdt-klosser selger også godt, og kan takke Harry Potter for at LEGO-salget går så det griner. Norge tjener også penger, men ikke så harmløst som Danmark. NRK melder at Norge kan tjene milliarder på krig i Midtøsten og naturkatastroen i Japan da gassprisene i Europa stiger.

Apropos katastrofer, TV 2 skriver at EU krever en katastrofesjekk av atomkraftverkene i Europa. EU ble plutselig engstelig for sine 143 kjernekraft og hvilken trussel de kan utgjøre, og vil finne ut om de tåler terror, jordskjelv og tsunamier. Günther Oettinger, Kommissær for energi i Europakommisjonen vil vite hvordan det står til, og vil også at vi skal få vite det. Resultatene skal offentliggjøres.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har offentliggjort en ny dom der de har bestemt at det er lov å vise kristne kors i klasserommene over hele EU da det ikke fantes bevis for at korsene hadde en påvirkning på elevene. Det var en finsk mor som klaget til en skole i Italia der hennes to barn gikk.

Flere viktige nyheter fra Italia inkluderer en verdensrekord i pølselengde. Tidligere verdensrekordholder Romania (392 meter) må se seg slått av en pølse på over en halv kilometer.  Den rekordlange pølsen skal brukes som pålegg i 6000 smørbrød som skal selges til inntekt til et veldedig formål.

Europa blir mer internasjonalt. I EU er det omtrent 16 millioner internasjonale par. I 2007 var 13 prosent av alle de 2,4 millioner nye ekteskapene inngått i EU mellom to fra ulike land.  Disse internasjonale parene skal nå få et klarere regelverk – et felleseuropeisk – å forholde seg til med tanke på eiendomsrett ved skilsmisser og dødsfall. Dette er gode nyheter, melder Europakommisjonen. Dette vil nemlig spare over 400 millioner euro til sammen som ellers ville gått tapt til parallelle rettsprosedyrer i to land, komplekse saker og kostnader til rettssystemetet.

Berlusconi har problemer med sine forhold, men på en annen måte enn at Europakommisjonens nye regler kan hjelpe ham. Italias stasminister nektet for å ha hatt sex med 33 jenter på to måneder. «Jeg er 75 år, 33 for mange, selv for en 30-åring», skal han ha sagt. Han har også argumentert for at tiltalene mot han ikke kan stemme fordi dersom det ville vært tilfelle hadde kjæresten ”klort ut øynene mine”, skriver The Guardian.