Historisk arkiv

Uken som var - uke 14

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Var du for ung ved forrige EU-avstemming, får du kanskje sjansen til å delta om fem år. President Sarkozy viser hevnlyst og makt. Vil du jobbe i Kommisjonen, bør du være uredd eller sørge for at regelverket sitter i ryggmargen. Dette og mer i uken som var.

Selv om nordmenn flest er tilbake fra fjellet og i gang med hverdagen igjen, er det stille dager i Brussel og EU. Byråkrater og politikere har tatt sin velfortjente ferie, og dermed skjer det lite nytt og spennende for journalister å omtale. En rolig EU-uke gir imidlertid mer tid til andre viktige saker som gjerne overskygges av nye direktiver og politiske debatter. En av de viktigste sakene denne uken er ryktene som florerer rundt den franske presidenten Nicolas Sarkozy, og hans vakre kone Carla.

En moden fransk president
Rykter i flere europeiske aviser har den siste tiden påstått at presidenten og hans kone er utro på hver sin kant. Naturligvis er ryktene helt grunnløse, og for å overskygge usannhetene har Sarkozy valgt å henge ut syndebukken som han mener er hjernen bak det hele. Den som får skylden for å ha satt i gang rykteflommen er den tidligere franske justisministeren Rachida Dati. Presidentens måte å håndtere henne på viser tydelig hvilken moden og storsinnet mann han er. I følge blant annet The Times of India ble Dati under et besøk i Genève denne uken først fratatt sin sjåfør og limousin, samt livvaktene som følger henne. Deretter ble hun nedgradert fra et femstjernes hotell til ”en billigere innkvartering”. Alt skjedde på ordre fra presidenten selv. Barnslig synes du? Nei, vil du være med på leken, må du tåle steken.

Presidentens kone stilte denne uken opp på fransk radio, hvor hun lo av ryktene. Hun er riktignok ikke like hårsår som sin mann, og har valgt en noe mildere fremgangsmåte overfor den utpekte hjernen bak skriveriene. Til guardian.co.uk uttalte hun at Dati forblir ”vår venn”. Spørsmålet er om hun klarer å få med seg sin mann, og Dati selv, på vennskapet?

På tide at Norge blir med på karusellen?
Til tross for rolige dager i Brussel, kan vi denne uken lese om EU i våre egne aviser. Blant andre Nationen og dn.no melder at Europabevegelsen nylig har nedsatt et utvalg som skal utrede betydningen av et eventuelt norsk EU-medlemskap. Målet med initiativet er å sette fart på diskusjonen om medlemskap, samt en ny folkeavstemming i 2015. Utvalget skal ledes av Elisabeth Grieg, den tidligere presidenten i Norges Rederiforbund. Hun mener at det er ”litt feigt at vi ikke tar diskusjonen” til tross for stort nei-flertall de siste årene.

Meningene om EU i Norge er mange. Noen ser helst at vi blir medlem så fort som mulig, mens andre synes ting fungerer best som de er. Andre igjen synes at Norge like gjerne bør trekke seg ut av EØS-samarbeidet også. Det kan bli en tøff kamp Europabevegelsen går i møte. Som en av Nationens lesere skriver i en kommentar: ”Dream on ja-folk”. Så gjenstår det å se om vi nok en gang kan gå til stemmeurnen for medlemskap i EU om fem år. Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, sier at han uansett kommer til å sove godt om natten.

Mye å tenke på for EU- byråkrater
Kanskje er det like greit at vi holder oss på utsiden. Det virker uansett svært krevende å skulle være medlem i det enorme byråkratiet som EU er. Mange regler må følges for å få lov til å være med, og brudd på disse kan få store konsekvenser. Nettstedet forskning.no skriver denne uken om en dansk doktorgradsavhandling som tar for seg årsakene til at byråkratiet i EU er så stort og tregt. I intervjuer gjort i forbindelse med avhandlingen, svarer ansatte i Kommisjonen at de gjerne skulle kvittet seg med papirarbeidet, men at de er redde for å gjøre feil. For å unngå feilene må man for eksempel ha sjefens underskrift når man ønsker å sende et brev til en kollega, eller ut av bygget man jobber i. Ingen tvil om at forklaringen på tregheten er opplagt, og den danske forskeren fikk i alle fall svar på spørsmålet sitt.