Historisk arkiv

Påskeuken som var - uke 16

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Svenskehandel, premiere på en akademisk versjon av Paradise Hotel, byttehandel i Stressbourg og splitter nakne trimmere. Det er noe av det vi kan berette om i den stille uken som var.

Påskeuken ble innledet med at det EU-skeptiske partiet Sannfinnene gjorde et brakvalg i Finland og dermed kan sette pinner i hjulene for en økonomisk krisepakke for Portugal. Forhandlingene om en krisepakke starter etter påske, og lederen av det finske partiet meldte kort tid etter valget at det vil bli endringer i støtten til Portugal.

Endringer er det også for svenske grisebønder som opplever sterk konkurranse fra importert grisekjøtt og flesk fra andre europeiske land. Svensker foretrekker billig kjøtt fremfor svenskprodusert. Kanskje da en mager trøst at titusener av nordmenn også i år dro på svenskehandel skjærtorsdag - når norske butikker er stengt mens de svenske er åpne med hyllene fulle av fläskfilet, kyckling, godis og alkohol av ulik styrke.

En annen type handel er den byttehandelen som parlamentarikere i Europaparlamentet har foreslått for franske myndigheter. I en ny måling sier 90 prosent av parlamentarikerne at de ønsker å holde færre fellessamlinger i Strasbourg – omdøpt på folkemunne til Stressbourg – på grunn av de månedlige turene dit. Franske myndigheter vil ikke miste de estimerte 200 millioner euroene den jevnlige flyttesjauen medfører. Det er derfor kommet flere forslag fra parlamentarikerne om en byttehandel. Eksempelvis har de foreslått å flytte møtene i Det europeiske råd til Strasbourg. En annen idé er å opprette en egen diplomatskole for EUs nye utenrikstjeneste i den franske byen.

Interessekamp vises også i den nye danske dokumentarfilmen om hvordan det hadde seg at en tidligere belgisk statsminister ble EU-president. Filmen kalt ”Presidenten” ble for første gang vist på danske kinoer i påsken. Regissøren kaller selv sluttproduktet for en akademisk versjon av reality-serien ”Paradise Hotel”.

Pengesnakk bør foregå i mørke, lukkede rom. Ikke bare når det gjelder økonomisk politikk i eurosonen, alle økonomiske beslutninger bør foretas bak lukkede dører for å unngå at de bidrar til spekulasjoner og farlige bevegelser i finansmarkedene. Mannen bak uttalelsene er ingen ringere enn Jean-Claude Juncker, lederen for gruppen av finansministre i eurosonen. Juncker innrømmet sågar at han ofte har løyet for å hindre ryktespredning. Så vet vi det.

Årets påske var omtrent så sen som den kan være, og mange steder i Europa var det full sommer med blå himmel og mer enn varmt nok for et svalende bad. Varmest var det på langfredag og påskeaften i den lille byen Brogel i Flandern hvor det ble målt mer enn 29 grader. Været skifter raskt i Belgia, og de samme dager kom det kraftige tordenbyger som medførte både oversvømmelser og flere husbranner.

Til dem som har forspist seg på påskemarsipan og andre godsaker i den stille uken, tar vi med en nyhet fra Spania. I den baskiske byen Arrigorriaga kan man nå trene på helsestudio splitter naken. Tiltaket er ment å snu den negative trenden med at stadig færre tar seg råd til å bruker penger på treningssentre i økonomiske nedgangstider. Bikinier lyver aldri, påstår noen. Ei heller nudister på gym, kan vi nå konstatere.

Vi avrunder med en positiv nyhet om en negativ utvikling. Den økonomiske tilbakegangen i 2009 medførte nemlig en nedgang i CO2-utslippene i EU på 7,2 prosent - eller 354 millioner tonn, ifølge nettstedet Euractive. Det er like mye som Spania eller Polen slipper ut et helt år. Dermed akselererte de dårlige tidene den nedadgående trenden i utslipp av klimagasser. Ikke så galt at det ikke er godt for noe!