Historisk arkiv

Uken som var - uke 20

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Mens DSK sitter i husarrest, blir JMB nektet adgang til VIP. EU vil ha ny europeisk IMF-leder og .eu feirer femårsdag. Les også flere historier om og fra europeiske øyer i denne utgaven av uken som var.

I uken som var har DSK, eller Dominique Strauss-Kahn som han også kalles, vært på alles lepper. Etter at den nå avgåtte toppsjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) forrige helg ble varetektsfengslet i New York siktet for seksuelle overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse mot en stuepike, har mediene flommet over med detaljer, rykter og konsekvenser. Mens euroen falt en halv cent i asiatiske markeder mandag morgen og man i Frankrike ble rystet og ydmyket, var overnasjonale og nasjonale EU-ledere raskt på banen med krav om at en ny IMF-sjef fortsatt må komme fra Europa. Belgias finansminister har sagt at han gjerne kan tenke seg å ta over jobben, men det er Frankrikes finansminister Christine Lagarde som regnes som favoritten. DSK tilbrakte de første dagene på den beryktede fangeøya Rikers Island, men etter å ha spyttet i en god slump med penger sitter han nå i husarrest på Manhattan.

Mens noen har husarrest, har andre problemer med å komme inn på VIP-områder. Nylig fikk også Kommisjonens president oppleve dette. Ifølge avsløringer i avisen Corriera della Sera ble José Manuel Barroso (JMB), den italienske kommissæren Antonio Tajani og hans kone nektet adgang til VIP-området da de var i Vatikanet for saligkåringen av avdøde pave Johannes Paul II nylig. Det største problemet var kanskje ikke at de ikke fikk komme inn, men at Van Rompuy allerede var på innsiden. Da biskopen kort tid etter ville intervenere for å gi Barroso en plass blant VIP-ene, var det allerede for sent å møte paven. Vatikanet forklarte seg med at de tidligere hadde fått beskjed om at Van Rompuy skulle hilse på paven på vegne av EU-institusjonene, skriver EUobserver. Barroso har ifølge en talsmann lagt saken bak seg. Men maktkampen mellom de to EU-presidentene har nå nådd helt inn i Vatikanet.

Sommerværet er kommet til Europa og flere saker denne uken handlet om strand- og øyliv. Tysklands kansler Angela Merkel får kritikk både hjemme og ute etter at hun antydet at søreuropeere tar for mye ferie og pensjonerer seg tidlig, mens det er forventet at tyskerne skal steppe inn å redde dem ut etterpå. - Vi kan ikke ha en felles valuta der noen får mye ferie og andre veldig lite. Det går ikke i lengden, sa hun ifølge EUobserver. Sinte søreuropeere slo tilbake mot antydningen om at de tilbrakte tid på stranden, mens tyskerne jobbet.

Søreuropeerne er kanskje ikke mer på stranden enn andre, men de holder øyene sine hellige. Hellas kan gjerne selge motorveier og flyplasser for å hanke inn penger, men øyene sine vil de ha i fred. At EU antyder krav om om øyer eller monumenter i lånegaranti er følsomme saker. - Jeg vil legge til en ting, som vi er veldig følsomme overfor: Å be oss om en øy eller et monument som lånegaranti er nesten en fornærmelse, referer DN.no den greske statsministeren.

Øylandet Malta kan på sin side melde at de ikke lenger er det EU-landet som klager mest til Brussel. Malta har tradisjonelt vært landet som har flest klager per innbygger, men nå har Luxembourg, Kypros og Belgia tatt over ledelsen, skriver Times of Malta. De fleste klagene som den europeiske ombudsmannen fikk i 2010 var rettet mot Kommisjonen.

På en annen øy, utenfor EU denne gangen, skaper et nytt vulkanutbrudd en viss frykt for at en ny askesky skal lage problemer for flytrafikken i Europa. Samtidig kan det heller ikke gås forbi i stillhet at .eu nylig feiret femårsdag. .eu har i sin levetid ekspandert jevnt og trutt. I nye medlemsland som Estland, Polen, Slovakia og Litauen konkurrerer .eu nå med .com som det nest mest populære domenenavnet.