Historisk arkiv

Uken som var - uke 22

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kommissærer i luksussuiter, regjeringsskifte i Portugal og turistenes EU-favoritter i denne utgaven av uken som var.

Cocktailfester, privatfly og rådyre gaver. Europaparlamentarikere reagerte i forrige uke kraftig på rapporter om EU-kommissærers uvettige pengebruk. Ifølge flere medier viser tallene at de 27 kommissærene for eksempel har benyttet seg av privatfly for om lag 60 millioner kroner i perioden 2007-2010. Kommisjonspresident José Manuel Barroso og hans åtte assistenter fikk en regning på 216 000 kroner etter et fire dagers besøk i New York i forbindelse med møtet i FNs klimapanel. 2,3 millioner kroner skal ha gått med til cocktailfester og 150 000 ble brukt til innkjøp av rådyre gaver, som luksussmykker og mansjettknapper.

Om disse pengene heller ville gått til investering i teproduksjon er selvfølgelig umulig å si. Men gleden var nok ikke stor hos den britiske teprodusenten Twinings da de før helgen fikk avslag på støtte for å etablere et produksjonsanlegg i Polen. Da er det desto mer gledelig for Storbritannia å notere at nye tall viser rekordsøking fra EU til britiske universiteter i år. Søkermassen fra EU-land har økt med 5,8 pst. sammenlignet med fjoråret.

Det har stormet både økonomisk og politisk i Portugal de siste månedene. Daværende statsminister José Sócrates sa opp sin stilling på direktesendt fjernsyn onsdag 6. april, og i helgens nyvalg fikk opposisjonen med sosialdemokratene i spissen et klart flertall, som baner vei for gjennomføringen av Portugals redningspakke på 78 milliarder euro fra EU og IMF. Så er spørsmålet om flertallet av velgerne var mer opptatt av å feire portugisisk 1-0-seier over Norge i søndagens morgentimer. Den nye statsministeren heter uansett Pedro Passos Coelho, og han la vekt på økonomisk vekst – og ikke veien til fotball-EM, i sin seierstale: ”Jeg garanterer at Portugal ikke skal være en byrde i framtiden for land som har hjulpet oss i dag”.

Ingen lignende uttalelse er å spore fra Hellas, som fortsatt har store økonomiske utfordringer. Men forhandlinger mellom landet, EU og IMF ser nå ut til å gi resultater, og ifølge media er det aktuelt med en ny redningspakke for det gjeldstyngede landet, som heller ikke er blant topp fem i mest ettersøkte turistmål.

En nylig publisert statistikk fra Eurostat viser at turismen blomstrer i Italia, Frankrike, Spania, Tyskland og Storbritannia. De minst populære reisemålene er Litauen, Latvia, Luxembourg, Malta og Romania.

Uke 22 var også preget av E.coli-frykt i Europa. EU holdt flere ekstraordinære møter om temaet. Smittekilden ble først knyttet til spanske agurker. Nå vurderer Spania imidlertid å saksøke Tyskland for beskyldningene, for de siste rapportene i media tyder nemlig på at tyske bønnespirer kan være opphavet til E.coli-utbruddet, som i skrivende stund har krevd 22 liv.