Historisk arkiv

Uken som var - uke 27

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Storstilt smuglerbande frakter ulovlige varer fra Norge til EU, Spanias formannskapsperiode omtales som usynlig og Nicolas Sarkozy har muligens fått noen penger, men trenger mest sannsynlig flere. Mer om dette i uken som var.

Nordmenn har gjort seg bemerket i Brussel denne uken. Først var det en lettere irritert, men lynkjapp Tor Hushovd som tråkket seg gjennom den belgiske hovedstaden, og et par dager etter ble det satt fokus på det norske tollvesenet.
Denne uken oppdaget nemlig tollmyndighetene at det har foregått storstilt smugling fra Norge til EU, og tollerne mener at en internasjonal liga kan ha stått bak toll- og avgiftssvindel for over 100 millioner kroner ved å spesialisere seg på å importere varer til Norge, for så å smugle de ulovlig inn i unionen. Mer oppsiktsvekkende enn at det faktisk er noe som helst som smugles ut av Norge, er det faktum at det her dreier som om smugling av hvitløk (!).

Ifølge TV2nyheter kan nærmere to tusen tonn hvitløk fra Kina være ulovlig eksportert ut av Norge, og det var kontrollmyndigheter i EU som først fikk mistanke om smuglingen når importen av hvitløk fra Kina til Norge plutselig doblet seg i fjor.
En forklaring på denne spesielle smuglehistorien er at det ikke er noe toll på hvitløk inn til Norge, men høy toll i EU, fordi EU-landene selv produserer hvitløk, som Europakommisjonen skriver i sin pressemelding om smuglersaken. Dermed har smuglerne importert store mengder gjennom Norge som et transittland og smuglet hvitløken videre inn i EU for å unngå toll og avgifter.
Øyner vi i dette en glimrende anledning for Nei-siden til å lage en ny slagkraftig parole; Nei til union, Ja til billig (tollfri)hvitløk!

I tillegg til smuglerskandalen har man i Brussel denne uken vært opptatt med å overlevere stafettpinnen fra det spanske formannskapet til det belgiske.
Samtidig som belgierne overtok 1. juli, har flere medier sett tilbake på de siste seks månedene og oppsummert spanjolenes tid i førersetet.
Ikke alle er like begeistret for hvordan Spania taklet oppgaven med å styre EU-skuta og EUObserver slår til med å karakterisere det spanske formannskapet som usynlig.

Noe av det spanjolene blir kritisert for er blant annet møte mellom EU, arabiske og israelske ledere som ble avlyst, Obamas beslutning om ikke å delta på et møte mellom USA og EU i Madrid og det faktum at hackere klarte å plassere et bilde av Mr. Bean på formannskapets nettsider da disse ble lansert i januar. Men aller mest kritikk får den spanske statsministeren Jose Luis Zapatero for å ha vært nærmest usynlig i disse seks månedene. EU-mediene spekulerer i at Zapatero inntok en tilbaketrukket rolle for å gi plass til Herman Van Rompuy, som ble president for Det europeiske råd i desember.
Selv om kritikken mot Zapatero er relativt høylytt er det i alle fall noen som klarer å se det positive i Zapateros manglende tilstedeværelse, og en anonym EU-diplomat sier det slik: ”det kunne vært verre (.....) bare tenkt på hvordan det hadde vært med Sarkozy”, og refererte til hvordan den noe mer hyperaktive franske presidenten kunne ha reagert på å dele rampelys og innflytelse med Van Rompuy.

Apropos Sarkozy, så er den franske presidenten igjen ute i motvind. Denne uken måtte Sarkozyz kontor tilbakevise anklagene om at han skal ha mottatt 150 000 euro (1,2 millioner norske kroner) i gave fra Frankrikes rikeste dame, L’Oreals førstedame Lilliane Bettencourt. Aftenposten melder at det er en ikke navngitt tidligere kvinnelig regnskapsfører for Bettencourt som kommer med disse anklagene og ifølge henne har Bettencourt og hennes avdøde ektemann lenge gitt pengegaver til konservative politikere.

Det spørs om ikke forsøkene på å tilbakevise denne påstanden hadde vært en smule mer troverdig om den ikke hadde kommet denne uken. For nesten samtidig med ryktene om denne pengegaven kom det også fram at Sarkozy planlegger å kjøpe et nytt presidentfly til 180 millioner euro, ifølge EUObserver. Så da mangler han vel bare 179 850 00 euro...

Nytt presidentfly eller ikke, Sarkozy har nå uansett muligheten til å fly i det europeiske flyrommet, og det er det slettes ikke alle som har. Kommisjonen offentliggjorde nemlig denne uken en oppdatert liste over flyselskaper som ikke har lov til å fly i det europeiske luftrommet. Nå er det hele 17 nasjoner som har totalforbud mot at noen av deres flyselskap flyr i Europa og blant de selskapene som er ilagt forbud er Aiana Afghan Airline, Bussy Bee Congo, Kura-Kura Aviation fra Indonesia, Air Flamingo Fra Kasakhstan og ikke minst det velkjente flyselskapet Association of Amateur Pilots of Kazakhstan.