Historisk arkiv

Uken som var - uke 34

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Brussel ble denne uken fylt med vann, Lady Gaga kommer litt etter Angela Merkel og en svenske og en amerikaner uttalte seg sterkt om euroen. Sommeren er på hell og snart er det visst jul.

Det er fortsatt sommer i EU til tross for at det regner og regner i EU-hovedstaden. Det merkes på nyhetsbildet. EU-president Herman Van Rompuy, som vanligvis er svært aktiv på Twitter, har kun tvitret én gang siden han var i Oslo 18. august. EU-avisen European Voices tre øverste saker da uken var på hell var klipp fra andre europeiske medier. Sånn kunne vi fortsatt. EU var fortsatt på ferie i slutten av uken som var.

Én ting som dog ikke ble forbigått i stillhet, var verdens vannuke. Da himmelen ble mørk som natten – midt på dagen – og åpnet seg over EU-kvartalet  i Brussel og vi lurte på om verdens ende hadde kommet, var det godt å kunne lese i en pressemelding fra Kommisjonen at det var verdens vannuke og at dette kanskje var en forklaring på all nedbøren.

Det er flere mørke skyer over Europa. At euroen og flere av EUs medlemsland er i krise, er ikke noe nytt denne uken. Men denne uken kom USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan med klar beskjed om at euroen bryter sammen. Vi får håpe hans analyser ikke holder stikk.

Og mens samarbeidet knirker, kaster svenskene inn håndkleet på livstid, skal vi tro Tommy Waidelich, økonomisk-politisk talsmann for svenske Socialdemokratarna. I et intervju med nettavisen europaportalen.se utelukker han at Sverige får euroen i hans levetid. Andre aviser plukket raskt opp nyheten, men noen var mest opptatt av å understreke det ubegripelige at han hadde uttalt dette til en liten nettavis.

Angela Merkel, dronning av eurolandet Tyskland er fortsatt ”EUs ubestridte leder” og ble denne uken gjeninnsatt som verdens mektigste kvinne av magasinet Forbes. Hillary Clinton er nummer to og Lady Gaga nummer elleve på listen over de 100 mektigste kvinnene i verden.

Her i Brussel hadde vi besøk av en omreisende trubadurfamilie fra Trøndelag. Familien skal spille seg verden rundt i et år, og like før helgen var turen kommet til Brussel hvor de hadde en opptreden på Place Lux til glede for expat'er og andre som nøt fredagspilsen.

Siden sommeren er på hell, om enn ikke helt over i EU, er det godt å kunne trøste seg med at flyselskapene allerede har sendt ut reklame for sine juletilbud. Vi skal altså ikke være redde for at vi ikke kommer hjem til jul, men først venter en spennende europeisk høst.