Historisk arkiv

Uken som var - uke 36

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Sørkoreanere er positive til EU, mens EU-ansatte er uglesett i Brussel. Berlusconi lager baluba, mens italienerne lager babyboom. Og er Supermann den vi trodde han var? Det er noe av det vi merket oss i uken som var.

Denne uken kan vi melde at entusiasmen for EU har nådd nye høyder i en rekke utenforland, om enn ikke i Norge. Ett av de mest EU-entusiastiske folkeslagene sitter så langt unna EU som i Sør-Korea. Kanskje mer overraskende er det at russerne også tilhører denne gruppen av EU-entusiaster, skriver Roberto Foa i sin blogg. I en undersøkelse utført av Pew Global Attitudes Project sier 69 prosent av de spurte i Russland at de har et positivt inntrykk av EU. Kun i Spania, Polen, Canada og altså Sør-Korea er entusiasmen større. Blant landene der få av innbyggerne er positive til EU finner vi kandidatlandet Tyrkia. Det ser ikke ut til at Pew har brydd seg med å spørre nordmenn.

I Brussel derimot, er ikke EU-entusiasmen like tydelig. I hvertfall ikke overfor expats (altså personer som bor utenlands). Innfødte belgiere ser på gruppen utlendinger som jobber i tilknytning til EU og andre internasjonale organisasjoner og selskaper i Brussel som et “atskilt samfunn” av priviligerte personer med høy utdanning og høy lønn, viser en undersøkelse tenketanken Brussels Studies publiserte denne uka. Mer enn halvparten av innbyggerne i Brussel er født utenfor Belgia, ti prosent av dem er høyutdannede utlendinger som jobber i tilknytning til EU og andre organisasjoner og selskaper. Undersøkelsen fra Brussels Studies viser at disse ofte er unge og sosiale, men de i liten grad sosialiserer med belgiere. Byens belgiske innbyggere irriterer seg ikke først og fremst over manglende kontakt, men at expatgruppen presser opp boligprisene. 
 

En annen som har vært irritert denne uka er Italias statsminister Silvio Berlusconi. Han truer nå med å blokkere det kommende toppmøtet i Det europeiske råd, dersom ikke Kommisjonenes talspersoner lærer seg å holde tett, skriver EurActiv.Bakgrunnen for uttalelsen er at Italia ble anklaget av UNHCR for å nekte en gruppe afrikanske båtflyktninger å søke asyl. Europakommisjonen ba derfor Italia redegjøre for saken, og uttalte at ”et hvert menneske har rett til å søke om asyl og internasjonal beskyttelse”. I følge EUobserver er det dette som trolig var årsaken til statsministerens vrede.  Berlusconi, som har vært forfulgt av en rekke skandaler de siste månedene og blitt beskyldt for å være syk både av sin ekskone og opposisjonspolitikere, hadde følgende å si om seg selv denne uken: ”Jeg er ikke syk, jeg er supermann”, skriver VG. Vi venter i spenning på hvor Supermann dukker opp neste gang.

Mens Berlusconi holder på med sitt, har også hans landsmenn og kvinner tatt sitt ansvar. I Italia og i andre deler av Europa snakkes det nå om en ny babyboom, skriver EurActiv. I Frankrike er fødselstallene nå høyere enn de har vært på nærmere 30 år og i Polen er det så fullt på fødeavdelingene at korridorene må tas i bruk. Økningen i fødselstallene er overraskende tatt i betraktning den økonomiske krisen. Tidligere babyboomer har kommet i gode tider. Én forklaring på økningen er flere skilsmisser, en annen er innvandrere. På Island skriver avisene om ”krisebabyer”. Landet har hatt 3,5 prosents økning i antall fødsler fra januar til august sammenlignet med samme periode i fjor.

OECD hadde et litt annet fokus da de offentliggjorde sin rapport om Island denne uka.”Øk skattene, få vekk bøndene og gå inn i EU”, var organisasjonens råd til den kriserammede øya, skriver ABC Nyheter. OECD mener Island har for mange lærere og kommuner, for dyrt helsevesen og for lav skatt. De anbefaler også Island å innføre euroen dersom de blir med i EU.