Historisk arkiv

Uken som var - uke 44

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

En gresk tragedie, politiske drama og kaotiske tilstander både her og der preget uken som var i Europa.

Denne uken kan det ikke ha vært så morsomt å være George Papandreou eller Silvio Berlusconi for den saks skyld. Mens EU-institusjonene tok ferie de første novemberdagene, var det ikke mye til ferie for europeiske ledere, politikere, journalister eller andre som følger krisen fra minutt til minutt.

Uken startet med en sjokkbølge som raste over Europa da den greske krisestatsministeren Papandreou til overraskelse for de fleste mandag kveld annonserte at han ville holde folkeavstemning om redningspakken fra EU (hans egen finansminster var på sykehuset med magesmerter og var visstnok også uvitende)

Føljetongen som rullet i medier verden over gjennom uken, preget G20-møtet i Cannes, skapte uro på verdens børser og uken endte med retrett, både for folkeavstemningen og for Papandreou selv.

BBC har laget sin egen vri på ukens viktigste europeiske sak og spør ”Bør vi synes synd på Hellas?”

Om Bulgaria synes synd på Hellas eller ikke, er en ting, men den bulgarske finansministeren uttalte i alle fall i uken som var at bulgarerne om fem-seks års tid vil være mer velstående enn grekerne. Ikke så galt at det ikke er godt for noen? For dem som ikke leser bulgarsk, er saken også omtalt i European Voices "paper clip".

Italia har i denne uken vært utsatt for en flom, av både vann og kriser. Mens IMF nå går inn for å overvåke landets reformprogram, kjemper Berlusconi for ikke å gå ut. 

Tyske penger har lenge vært en viktig bestanddel i krise- og redningspakkene, men nå vil nabolandene også ha gull som pant for eurosonens krisefond som er på jakt etter mer penger. Andre ledere skal ha siklet på Angelas gullbeholding under G20-møtet i Cannes. Men der går grensen for tyskerne. Gullreservene våre får dere ikke, var beskjeden fra den tyske økonomiministeren, skriver EUobserver.

Midt oppe i alt dette alvoret, er det i alle fall noen som blir oppfordret til å live opp seremoniene sine. Katolske seremonier er ofte grå og kjedelige og kan gjerne lives opp med fargerike historier fra bibelen, oppfordret en kulturmedarbeider i Vatikanet nylig, ifølge The Telegraph.