Historisk arkiv

Uken som var - uke 47

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU velger sjefer ingen vet hvem er, man skal ikke lures til å tro at man bruker narkotika, og Nordlandsbanen kan nytes også om natten. Offentlige bygninger skal nesten spare strøm fra 2018, og jurister skal gjøre seg bedre forstått. Dette er uken som var.

Det kom ikke hvit røyk opp fra pipene på rådsbygningen i går, men EUs ledere klarte likevel å bli enige om hvem som skal være president for Det europeiske råd og EUs nye ”utenriksminister”. Enigheten kom forbausende raskt, så de journalistene som hadde rullet ut soveposene foran Rådet fikk gleden av å ta en tidlig kveld. Vi holder oss for gode til å komme med navnevitser om Van Rompuy, eller å ta opp Haikudiktene hans enda en gang. Vitsing om Catherine Ashton, som er blitt EUs høyrepresentant for utenrikssaker, blir det heller ikke noe av, siden hun er så ukjent at vi ikke umiddelbart kommer på noe morsomt å si om henne. Aftenposten har imidlertid sitert Barroso, som kommenterte valget av en kvinne til ny utenrikssjef:
– Cathy ble valgt på grunn av kompetanse, men jeg er ekstremt glad for at hun er en kvinne.
Mon tro hva han egentlig mente med det…
Sikkert er det at ingen av dem kommer til å ”stoppe trafikken”, som tidligere ble nevnt som et kriterium for å forsikre at de nye toppsjefene var profilerte nok. Vi gjentar navnene for sikkerhets skyld: Van Rompuy og Ashton. Det kan hende de lar høre fra seg igjen.

”Cannabis” kan ikke brukes som varemerke på drikkevarer som inneholder hamp, har EF-domstolen bestemt, i følge Bulletin Quotidien Europe. Dette er ikke nødvendigvis fordi man ikke vil promotere ulovlige substanser, men fordi navnet på produktet kan forveksles med en beskrivelse av produktet. Saken ble brakt for domstolen av et tysk selskap som selger drikkevarer med hamp-smak, men disse drikkevarene inneholder altså ikke cannabis. Selgeren argumenterte med at ordet cannabis ikke normalt sett har noe med drikkevarer å gjøre, og at det derfor burde kunne brukes uten at folk tar feil. Domstolen bestemte imidlertid at en normalt velinformert forbruker vil kunne overvurdere ruseffekten av drikken som ble solgt ut fra navnet på produktet. Og det kan vi selvfølgelig ikke ha noe av.

Nordlandsbanen kan nå smykke seg med den prangende tittelen ”en av de åtte beste nattogene i Europa”. Lonely Planet har kåret de beste strekningene å ta nattog på, og har dermed satt Nordlandsbanen i samme kupé som nattoget mellom blant annet Amsterdam og København, Paris og Venezia, og Moskva og St. Petersburg. Sistnevnte kan, i tillegg til å by på en behagelig reise, skilte med egen kjenningsmelodi. Kanskje dette er noe Nordlandsbanen burde vurdere? Man kan alltids spørre DDE om de vil skrive om teksten til ”E6”.

Rådet og parlamentet har kommet til enighet om energisparing i bygninger, men utfallet er ikke så ambisiøst som miljøforkjempere hadde håpet, skriver EurActiv.com. I det opprinnelige forslaget skulle offentlige bygninger produsere like mye energi som de bruker, uvisst på hvilken måte. Kompromissforslaget derimot, fastslår at forskjellen mellom produsert og konsumert energi skal være ”nesten null”. Det svenske formannskapet innrømmet i ettertid at dette ikke var ”en spesielt nøyaktig definisjon”. Svenskene er med andre ord ikke så dumme som enkelte vitser vil ha det til.

Jurister som jobber i EU oppfordres til å skrive mer forståelig for folk flest, og Kommisjonen har derfor opprettet en hjelpetelefon for kontorrotter som strever med å sette punktum. Bakgrunnen for tiltaket er at det er vanskelig å formulere lovtekster i en union med 23 offisielle språk og like mange ulike juridiske tradisjoner. Målet er at lovtekstene skal bli ”klare, presise og enkle å forstå”, uttalte kommissær for flerspråklighet Leonard Orban. Kommissæren har altså ikke skjønt at det vanligvis er mindre forvirrende å forklare saker med ett presist adjektiv enn tre betegnelser som er nesten like. Det er mulig han burde tatt en telefon til hjelpelinjen selv. EurActiv.com