Historisk arkiv

Uken som var - uke 12

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Avfall og sexleketøy opptar danskene denne uken, europaparlamentarikerne feirer iskremens dag og franskmennene har svaret på hvordan Catherine Ashton skal lykkes i jobben sin. Les mer om disse sakene i uken som var.

Som ledd i sin brede Europadekning melder Dagbladet denne uken om at danskene ønsker nye EU-regler om miljøgifter i sexleketøy. Danskene har nemlig tidligere foretatt en kartlegging og helsemessig vurdering av kjemiske stoff i sexleketøy. Konklusjonen var at det i enkelte sexleketøy var høye konsentrasjoner av ftalater, et hormonforstyrrende stoff som i hovedsak benyttes til å mykgjøre plast. I sin artikkel om denne toppsaken i EU, skriver Dagbladet at miljøminister Karen Ellemann ønsker å trekke inn ftalater i sexleketøy i et dansk forslag til nye EU-regler om ftalater i en rekke produkter.

Danskene har også konkludert med at helserisikoen ved normal bruk av sexleketøy er liten og Berlingske Tidene forteller at Miljøstyrelsen for sikkerhetsskyld har lagt ut tips på sine hjemmesider der de blant annet fraråder gravide og kvinner som ammer å bruke sexleketøy.

 

Danskene er også i fokus i en rapport lagt fram av Det Europeiske miljøbyrået (EEA) om kommunalt avfall samlet inn fra husholdninger og små bedrifter, som ble lagt fram denne uken. Nye tall viser en økning i avfallsvolumet i EU, og danskene topper verstinglista med 802 kilo kommunalt avfall i 2008. Ifølge Euractiv spår Det Europeiske miljøbyrået 25 prosents vekst i mengden avfall i EU mellom 2005 og 2020 på grunn av blant annet demografiske endringer, teknologiske nyvinninger, livsstil og mønstre for produksjon og forbruk. Mon tro om årsaken til økningen av avfallsvolumet i Danmark skyldes at danskene nå på oppfordring fra Miljøstyrelsen har kvittet seg med alt det livsfarlige sexleketøyet de har hatt liggende?

 

Etter at Lisboa-traktaten trådte i kraft er det mange i Brussel som snakker om Europaparlamentets økte betydning og makt blant institusjonene i EU. Denne uken benyttet medlemmer av parlamentet denne nyvunne statusen til å feire den europeiske dagen for iskrem. Italienske Giancarlo Scottà stod i spissen for å markere dagen blant annet med å arrangere en tre timer lang prøvesmaking for sine kolleger i Europaparlamentet. Scottà hyllet iskremen ved å påpeke at is kan bli betraktet som en av de mest komplette matvarer, takket være sitt ernæringsmessige rike innhold, ifølge European Voice.

 

Mange har nok lurt på hva som skal til for å nå helt til topps i EU og hvilke kvalifikasjoner man bør inneha for å utføre jobben til for eksempel utenrikssjef Catherine Ashton. Dette har også franskmennene fundert på og svaret de har kommet fram til er, ikke overraskende, at man må kunne fransk. Catherine Ashton har ved enkelte anledninger vist at hun behersker muntlig fransk i noen grad, men har irritert vettet av franske medier ved å kun akseptere spørsmål fra pressen på engelsk.

Den franske ministeren for EU-saker, Pierre Lellouche har derfor sendt Ashton et brev der han tilbyr henne et gratis franskkurs ved Millefeuille-akademiet. Den samme ministeren har tidligere markert seg ved å stå i spissen for den franske kritikken av utenrikssjefen, og ifølge EUobserver har kritikken gått på at Ashton ikke er kvalifisert nok til å inneha EU-toppjobben.

Ashton har nå angivelig takket ja til å delta på franskkurset ved Millefeuille-akademiet allerede før årets sommerferie. Om Ashton blir bedre kvalifisert som utenrikssjef ved å bruke tid på å lære fransk, i stedet for å benytte denne tiden til for eksempel å få på plass den nye utenrikstjenesten, gjenstår å se. Det viktigste er uansett at franskmennene sørger for at fransk fortsatt er et relevant språk i diplomatiet, slik at de franske politikerne slipper å jobbe for å bli bedre i engelsk.