Historisk arkiv

Uken som var – uke 25

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Herman Van Rompuy la et nytt egg, Super-Mario legger ut på nye eventyr og fransk vinkultur er i ferd med å legges om. Mer i uken som var.

I uken som var kom et nytt egg inn i nyhetsbildet, og det var kanskje ikke et gullegg. Det var under middagen, rett etter at stats- og regjeringssjefene hadde begynt på kamskjellene, at rådspresident Herman Van Rompuy la frem planene for den eggformede bygningen fulgt av en glanset brosjyre som avisene skriver at kostet 100 000 euro å trykke.

Middagen var avsatt til diskusjon om den greske tragedien, trussel om konkurs og nye innstramminger. Tidspunktet for presentasjon av den nye bygningen ”Europa” til 240 millioner euro, som fra 2014 skal huse Van Rompuy og stats- og regjeringssjefene når de møtes i Brussel, var derfor ikke helt optimal. Storbritannias statsminister David Cameron klarte ikke holde sin frustrasjon tilbake på pressekonferansen samme kveld.
- Du kan lure på om disse institusjonene skjønner hva mange land nå går gjennom med budsjettkutt, sa han.

I uken som var kunne vi også lese at Super-Mario har fått ny jobb. For deg som fortsatt trodde at Super-Mario var en hoppende rørlegger som liker å jobbe til gjentagende, irriterende musikk, kan vi avsløre at det ikke er rørleggeren det er snakk om denne gang. Denne Super-Marioen, som han kalles i hjemlandet, er sentralbanksjef i Italia og skal fra høsten av ta over sjefsstolen i Den europeiske sentralbanken (ESB). Før han kom så langt, måtte også denne Super-Marioen nærmest hoppe på hindringer for å kapre posten. Så nå er det store spørsmålet om denne versjonen av Super-Mario vil være like flink til å redde euroen som hans navnebror i Nintendo-verdenen er til å redde prinsesser.

”Hvad med at melde Danmark ud av EU”, spurte Uffe Ellemann-Jensen i Berlingske Tidende denne uken. Den tidligere danske utenriksministeren, kjent for sitt sterke engasjement for EU, mener at Danmark er en bremsekloss som strør sand i EU-maskineriet. Han mener et Europa i krise trenger sterkt og forpliktende europeisk samarbeid, og dersom landet bare spenner ben på de andre, er det kanskje bedre å melde seg ut.

Om Danmarks EU-medlemskap kanskje ikke er i så stor fare, viser det seg nå at det står galt til med den franske vinkulturen. Franskmenn drikker i dag tre milliarder færre vinflasker enn for to generasjoner siden. Det innebærer at voksne drikker i gjennomsnitt en flaske i uken. Forskere har funnet ut at jevnlig konsum av vin til maten er blitt erstattet av sporadisk vindrikking i festlig lag, skriver The Daily Telegraph. Er franske ungdommer i ferd med å ta over skandinaviske drikkevaner? I Latvia er det en litt annen problemstilling som vekker oppmerksomhet. En ny latvisk mynt som viser et ølglass har ført til uenighet mellom helseministeren, som mener dette er skjult alkoholreklame, og sentralbanken som har trykket myntene. Av andre viktige nyheter denne uken kan Daily Telegraph også melde at EU-byråkrater er storforbrukere av ”kjærlighetshoteller” i lunsjpausen.

Er det slikt han snakker om når han sier at EU-journalistikken blir raskere og grunner? Det er i alle fall analysen til kommunikasjonssjefen i Rådet Reijo Kemppinen etter seks års fravær fra Brussel. I et intervju med Euractiv reflekterer han over svunne tider der nye journalister fikk seks måneder til å “etablere seg” i Brussel for å lære språket og bli kjent med folk. Nå må journalistene sette i gang med en gang og publisere i tre-fire ulike kanaler, noe som i følge finnen går ut over kvaliteten.