Historisk arkiv

Uken som var – uke 38

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Twitterfeberen herjer i Brussel, Europakommisjonen er saksøkt og en baby deltok på plenumssamling i Europaparlamentet. Det er noen av sakene i uken som var.

Twitter kom til Brussel for alvor i september 2010. Denne uken lanserte nemlig Europaparlamentet konseptet ”Tweet your MEP”. Her kan du enkelt twitre med din representant i parlamentet, et ledd i EUs arbeid for å forbedre kontakten mellom EUs institusjoner og folk flest. På Twitretoppen ligger visstnok Irland, der nesten 70 prosent av parlamentarikerne twitrer i vei, mens på Malta er det tyst.

Norske politikere har twitret en stund, og det gjør også UD, som i september  startet en blogg om Norge i verden. Og mens UD blogger om delelinjeavtalen, er den siste meldingen på EUs såkalte ”hot tweet” at britiske George Lyon er på vei hjem på et høyhastighetstog i to etasjer.

Mens norske kvinner nå tyr til undertøysbilder i kvinnekampen, har EU satt likestilling på agendaen helt uten nakenhet. Sist mandag lanserte Europakommisjonen sin nye likestillingsstrategi, og skal vi tro justiskommissær Vivian Reding kan norsk kjønnspolitikk bli forbilde for EU. Reding uttalte nemlig at den svake utviklingen på likestillingsfeltet i EU gjør at man kanskje må begynne med kvoter for kvinner i næringslivet.

Likestilling stod også på agendaen under Europaparlamentets plenumssamling i Strasbourg. Parlamentet godkjente blant annet en finansiell tilsynspakke, en forordning om gassforsyningssikkerhet, og et forbud mot rottegift, som har utløst frykt om en rotteboom over Europa. I tillegg til parlamentarikerne i salen, satt/sov også seks uker gamle Vittoria. Moren Licia Ronzulli ville nemlig sette kvinners utfordringer knyttet til å balansere jobb og familie på dagsorden, og tok med datteren på jobb for å illustrere dette.

Fra barn til bredbånd. EU har som mål at alle europeere skal ha bredbånd innen 2013, og denne uken lanserte Europakommisjonen konkrete regler og insentiver for hvordan målet skal nås. For twitter eller ei, det hjelper ikke hvis du ikke har dekning. Og ettersom vi er inne på sosiale medier, melder bloggen til kommissær for den digitale agenda, Neelie Kroes, at dette var en stor uke for europeisk bredbånd. Kroes lenker også til en film hun er ”veldig inspirert av”, der bøndene i foreningen med det klingende navnet ”Just Farmers Doing IT” arbeider for å legge inn bredbånd.

Mer av noe er akkurat det miljøadvokatene i ClientEarth vil ha, når de denne uken saksøkte både Europakommisjonen og Rådet for manglende åpenhet i biodrivstoffpolitikken. De hevder at EU tilbakeholder dokumenter og bryter EUs åpenhetspolitikk, mens EU på den annen side har avvist anklagene og mener at Kommisjonen er en av de mest åpne organisasjonene i verden.

Det var uken som var, og i lys av den europeiske språkdagen søndag 26. september sier vi derfor bare: À bientôt (Frankrike), Auf Wiedersehen (Tyskland), Viszontlátásra (Ungarn), Bye (Storbritannia), Slán agat (Irland (gelisk)), Viso gero (Litauen), Nemizpäl (Latvia), Eddi (Luxembourg), Sahha(Malta), Arrivederci (Italia), Até a vista (Portugal), Adiós (Spania), Nasvidenje (Slovenia), Head aega (Estland), Pfueatti (Østerike), Adjö (Sverige), Farvel (Danmark) Zbohem, (Tsjekkia), Do videnia (Slovakia) La revedere (Romania), Dovizhdane (Bulgaria), Khairete (Kypros), Geia hara (Hellas), Vaarwel (Nederland),  Arvey/Au revoir/Auf Wiedersehen (Belgia).