Historisk arkiv

Uken som var – uke 44

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Ingen ønsker seg pakker, noen bruker tre dager av året i bilkø, alle vil til Nord-Norge og trenger man å gå på kurs for å oppdatere Facebookstatusen sin med at man har kranglet med ektemannen? Litt mer enn ingenting fra uken som var i EU-hovedstaden.

Det var ikke juleferie i Brussel i uken som var, men pakker sto likevel på agendaen. Flere av de såkalte greske pakkene var nemlig adressert til EU-domstolen og EUs byrå for politisamarbeid Europol, i tillegg til at noen tydeligvis mente at Tysklands kansler Angela Merkel og flere andre ledere har vært snille i år. Pakken adressert til Merkel - en bok med sprengstoff - ble heldigvis pakket opp av politiet. Gresk politi omtaler pakkenissene som anarkister og stoppet postgangen til og fra utlandet i to dager. Godt det ennå er mange uker til jul.

Men det var en stille ferieuke i Brussel i uken som var, og det kan nok ha kommet som en lettelse for dem som faktisk var på jobb – og brukte bilen for å komme seg dit. De som kjører bil til jobb i Brussel bruker ikke bare bil, de bruker tre dager i året på å stå i bilkø! Mandag morgen mellom 8 og 9 er ikke overraskende den verste tiden for kø. Brussels bilkjørere kan trøste seg med at det er verre i Paris og like ille i Amsterdam, skriver EUobserver. Da er det kanskje ikke så ille å være i Norge, verdens beste land å bo i, ifølge FN. Eller ”Best i test”, som Gudbrandsdølen Dagningen omtalte nyheten. De skyndte seg å legge til at ”søta bror” havnet på 9. plass.

Det er ikke bare FN som er begeistret for Norge. Denne uken kunne vi også lese at Lonely Planet er Norgesfan. Nord-Norge byr på perfekt natur, særlig om vinteren, og arktiske opplevelser blir også beskrevet med fine formuleringer. Synd for europaparlamenterikerne i Norge/EØS/Island/Sveits-delegasjonen som var i Norge i uken som var og ifølge programutkastet kun fikk se Oslo mens de diskuterte Arktis.

Det vites ikke om de norgesfarende parlamentarikerne (MEP'ene) twitret eller oppdaterte statusen sin på Facebook under oppholdet, men det som er sikkert er at politikerne i Europaparlamentet i prinsippet skal bli svært flinke på Facebook. I høst har nemlig en av dem undervist i hvordan bruke sosiale medier for å nå ut til velgerne. Noen av dem som bruker sosiale medier forteller at de kommer nærmere borgerne og at det er lettere å forklare europeisk politikk via sosiale medier. For eksempel kan velgerne få forståelse for livet i Europaparlamentet og informasjon om hva slags musikk MEP’ene liker, at de er sure fordi de mistet flyet sitt eller at de har kranglet med mannen sin. Mye spennende europeisk politikk via Facebook.

Siden det ikke sto så mye europeiske politikk på dagsorden i EU i uken som var, er det på sin plass å avslutte med en nyhet fra Europa. Det kan avsløres at det ikke var i Monopol, men faktisk i virkeligheten at ”Norges Bank kjøper Regent Street”. God uke!