Historisk arkiv

Uken som var – uke 44

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Hvem kjøpte en dusj til nærmere 300 000 euro? Hvilken krise satte grønnsaker høyere på dagsorden? Hvilken pandemi har størst innvirkning på din hverdag? Og hvilket land må nå klare seg uten Big Mac? Dette og mer fikk vi svar på i uken som var.

Det er tradisjon for å spandere når man inviterer gjester til middag, men betyr det å bruke over 40 000 kroner på hver av gjestene på én middag? Det synes i hvert fall ikke Sarkozys motstandere som reagerte på pengebruken til presidenten under Frankrikes EU-formannskap for ett år siden, skriver EUobserver. Sosialisten Rene Dosiere reagerer på at Sarkozy brukte ”mer enn fem ganger så mye som et vanlig måltid koster” når han inviterte statsledere til middag. Rapporten om pengebruken under det franske formannskapet fra den franske revisjonsretten avslørte også at det ble brukt mer enn to millioner kroner på å installere en midlertidig dusj spesialdesignet for den 1,6 meter høye Sarkozy. Problemet var at presidenten aldri brukte dusjen. Han foretrekker, ifølge sine talsmenn, å dusje hjemme.

Grønnsaker har fått en ny talsmann på grunn av klimakrisen, mens hamburgere har blitt et offer for finanskrisen. Denne uken ble grønnsaker kastet inn i klimadebatten som er i ferd med å varme seg opp foran toppmøtet i København i desember. ”Hvis verden skal vinne over klimaendringene, må folk bli vegetarianere”, mener briten Nicholas Stern, mannen bak en viktig rapport om klimaendringer. Fra en annen øy kom det også meldinger om endringer i kostholdet denne uken. På grunn av stigende Big Mac-kostnader, stenger McDonalds sine tre restauranter i Reykjavik. Til tross for at restaurantene på Island har solgt flere hamburgere de siste månedene enn noen gang tidligere, tjener de ikke penger på salget. Dermed blir sagaøya, sammen med Albania og Bosnia-Hercegovina, ett av de få europeiske landene der det ikke er mulig å få seg en Big Mac, skriver The Guardian. Beviser disse sakene tilsammen at grønnsaker er en krisevinner?

Det er ikke bare grønnsaker som har fått ekstra PR i det siste. Også Russland, inkludert Stalins, image skal nå forbedres, skriver EUobserver. Det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti er i ferd med å rulle i gang en PR-kampanje i Brussel som har som mål å rettferdiggjøre Russlands maktambisjoner. Ifølge EUobservers kilde er målet å kaste et positivt lys på Sovjetunionens handlinger før og etter andre verdenskrig for å rettferdiggjøre ideen om at det moderne Russlands innflytelse over naboland er det beste for verden. Hvis noen vil være med på stuntet, er nyhetsbyrået på jakt etter flere som kan hjelpe dem.

Ettersom Lisboa-traktaten nærmer seg å bli en realitet, når også spekulasjonene om hvem som får de nye jobbene som president for Det europeiske råd og som høyrepresentant for utenrikspolitikken nye høyder. Og midt i ryktebørsen har det nå også kommet inn en skriftlig jobbsøknad. Den tidligere irske statsministeren John Bruton, som er i ferd med å avslutte sin periode som EU-ambassadør i Washington, har skrevet til ambassadørene i alle EUs medlemsland i USA for å fortelle hvorfor han er kvalifisert for jobben som EU-president. ”Jeg ønsker å uttrykke min interesse for å bli vurdert for posisjonen”, skriver Burton. Søknaden inkluderer også en gjennomgang av irens kvalifikasjoner inkludert praktisk erfaring med EU-politikk og evne til å forklare politikken til et bredt internasjonalt publikum. Det står dog ikke noe i søknaden om Burton har evne til å ”stoppe trafikken” i Washington, Beijing og Moskva, som ifølge andre er en viktig kvalifikasjon for jobben.

Svineinfluensaen har denne uken slått ut flere både i Oslo og Brussel. Nå har også kriminelle slått seg opp på pandemien, melder Euractiv. Det europeiske legemiddelbyrå (EMEA) advarer mot kriminelle grupper som prøver å tjene seg rike på å selge falske svineinfluensamedisiner og vaksiner på nettet. De falske medisinene skal inneholde sukker og rottegift. Svineinfluensa-epidemien har også ført til at Tamiflu har overtatt Viagras posisjon som den vanligste medisinen det reklameres for i spam-mail. Forbrukere blir også advart mot å tro på e-postreklame for renseprodukter som skal være særlig gode til å gjøre kål på influensaviruset. Vi er med andre ord ikke bare inne i én pandemi, men også i en pandemi av svinespam.