Historisk arkiv

Uken som var - uke 8

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Tsjekkias president sammenligner dem som vil ha mer europeisk integrasjon med Sovjet-kommunister. Sarkozy vil selv velge hvor han skal sitte under NATO-toppmøtet. Og det kan bli politisk spenning under&nbsp;årets internasjonale Melodi Grand Prix-finale. Dette var noen av sakene vi merket oss i uken som gikk.</p>

Tsjekkia har formannskapet i EU dette halvåret. Men landets president er ikke redd for å provosere sine samarbeidspartnere, og i går gjorde han det igjen. I en tale i Europaparlamentet sammenlignet han dem som er for mer integrasjon i EU med kommunister fra den gang Sovjetunionen dominerte i Øst-Europa. Påstanden fra Vaclav Klaus var at det i Europaparlamentet bare er én vei som gjelder, og de som mener noe annet blir stemplet som "fiender" av europeisk integrasjon.

Parlamentets president Hans-Gert Pöttering sa at han var takknemlig for å leve i et europeisk demokrati der alle kan si hva de mener. Pöttering påpekte at det under kommunismen neppe ville vært mulig å holde den talen Klaus hadde holdt, og fikk applaus fra salen. (EUobserver, EurActiv)

Det ble for øvrig flertall for Lisboa-traktaten i Underhuset i det tsjekkiske parlamentet denne uken. Nå gjenstår behandlingen i Overhuset, samt presidentens underskrift, før landet er ferdig med ratifiseringen. President Klaus ble derfor spurt av journalister om han vil signere, men sa han ikke var klar til å svare: "En sjakkspiller sier ikke på forhånd hva som er hans neste trekk ", påpekte Klaus. Spenningen er ikke over altså, og i Irland venter en ny folkeavstemning. (EurActiv)

Problemene fortsetter for Kommisjonens frivillige lobbyregister. Irske "cheerleaders" har i god tro tatt registeret for et sted for å søke pengestøtte, og har benyttet anledningen til å ønske seg 50 000 euro over EU-budsjettet. En talsmann for generaldirektoratet for utdanning og kultur, sier at EU har lite direkte kompetanse når det gjelder cheerleading. Vi tror ham på det. Hittil har vi også trodd at Brussel huser 15 000 lobbyister og 3 000 lobbyvirksomheter, men nå må vi tydeligvis ta disse tallene med en klype salt... (EUobserver)

Den franske presidenten er ikke kjent for å gå med lua i hånda. I følge flere medier har Nicolas Sarkozy truet med å boikotte NATO-toppmøtet i april, når organisasjonen skal feire sitt 60-årsjubileum, hvis han ikke selv får bestemme hvor han skal sitte ved bordet. Hva skal man si? Gi barna viljen sin, så de ikke gråter...

Georgia får neppe tolv poeng fra Russland i Eurovision Song Contest i år, skriver VG. Landet hadde egentlig tenkt å boikotte årets finale, som går av stabelen i Moskva i mai, men nå vil de i stedet delta med en sang peker nese til Russlands statsminister Vladimir Putin. «We Don't Wanna Put In» heter sangen, et åpenbart ordspill på statsministerens navn. «We don't wanna put in / the negative mood / it's killing the groove.» Georgierne selv insisterer på at sangen ikke har noe politisk innhold, men den europeiske kringkastingsunionen EBU (som ikke har noe med EU å gjøre), påpeker at sangkonkurransen er ment for å samle Europa, ikke for å bygge opp under konflikter. (EUobserver, VG)

Vi vet ikke hvem som deltar fra Frankrike, men kanskje Carla Bruni-Sarkozy kan melde seg? Forhåpentligvis vil hun ta med seg sin president-mann. Da vil Sarkozy kunne gjøre "comeback" som fredsmegler i Moskva. Vi ber om at arrangøren i så fall først spør ham hvor han vil sitte …