Historisk arkiv

Uken som var - Uke 14

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Lille speil på veggen der, hvem er mektigst i Europa her? Mang en europeisk leder fikk seg en skuffelse i uken som var.


I motsetning til Kroatia og Albania, slapp ikke Makedonia inn i NATO-varmen på helgens NATO-toppmøte. Årsaken er at nabolandet frykter at navnet kan skape forvirring. Makedonia er nemlig også navnet på en vanlig fruktsalat.



Irlands statsminister, Bertie Ahern, kunngjorde onsdag at han vil trekke seg 6. mai. Ahern har vært statsminister siden 1997. Han nyter stor respekt for sin rolle i fredsprosessen i Nord-Irland og for å ha ledet Irland gjennom mer enn ti år med blomstrende økonomisk utvikling. Hans bane ble hans personlige økonomi, selv om han avviser mistanker om korrupsjon. Kanskje han nå kan gjøre som mange andre tidligere toppolitikere og skrive bok. Hvis han skriver like godt som sin datter vil han gjøre det bra. Cecilia Ahern har blant annet skrevet ”PS! I love you” som nå er filmatisert og går på norske kinoer.



En rekke medier melder at Bertie Aherns varslede avgang fra statsministerkontoret er positivt for den kommende folkeavstemningen om Lisboatraktaten. Dermed vil ikke folkeavstemningen dreie seg om innenrikspolitiske spørsmål, sies det. Kanskje det kan være en idé å be alle regjeringssjefene i EU trekke seg før valget til Europaparlamentet neste år?



Kommisjonen åpner for bruk av mobiltelefoner om bord i fly i europeisk luftrom. Dermed er det bare i ubåter man fortsatt kan få litt fred. (BBC)



En undersøkelse gjennomført i fem store EU-land, samt USA, viser at Angela Merkel regnes som Europas mest innflytelsesrike politiker. En liten skuffelse er det nok likevel for Merkel at flere franskmenn enn tyskere mener at hun er mektigst. Mer skuffet har Sarkozy grunn til å være ettersom bare 18 prosent av franskmenn mener han er Europas viktigste politiker, sammenlignet med 38 prosent for Merkel. Mest skuffet er nok tross alt Gordon Brown som bare 1 prosent av franskmenn mener er mektigst, og som i Europa under ett rangeres bak selv Kommisjonens president Barroso. En liten trøst er det imidlertid at amerikanerne mener Brown er Europas mektigste. Han snakker tross alt engelsk. (Euractiv)



Et flertall av danskene ønsker å bytte kronen mot euro, viser en ny meningsmåling. Danskene kan få muligheten til å si sin mening i en folkeavstemning allerede i løpet av året. I 2000 var det også flertall på meningsmålingene, men flertallet ombestemte seg da de kom til urnene. Samtidig har Slovakia søkt om å få innføre euroen fra årsskiftet. (EUbusiness / EUobserver)



Mens den olympiske ild har gått sin gang gjennom Europa som en fyrstikk i motvind, har noen allerede begynt å se mot OL i London i 2012. Da snakker vi naturligvis ikke om idrettsutøverne, men om de som vil protestere. Fagbevegelsen mener en ny dom fra EF-domstolen begrenser myndighetenes land til å fastsette minstelønn for utenlandske arbeidere. Britisk fagbevegelse advarer derfor om at dommen kan føre til aksjoner som vil få konsekvenser for framdriften med OL-anleggene i London. (EUobserver)