Historisk arkiv

Uken som var - Uke 20

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU ergret både Putin og Platini i uken som var. Men billigere utenlandssamtaler skal gjøre unionen mer populær hos sine egne. Bulgarerne viste liten interesse da de fikk velge sine europaparlamentarikere i helgen. Større interesse var det hos rumenerne som viste at folket ofte gjør andre valg enn de folkevalgte. Det var blant sakene vi merket oss i uken som var.

Gjensidige beskyldninger om brudd på menneskerettighetene var etter medias dekning å dømme dominerende på toppmøtet mellom EU og Russland fredag. Polakkene er derimot fornøyde med at EU stilte seg bak medlemslandet i konflikten om det russiske importforbudet mot polsk kjøtt. (Euobserver/FT/BBC)

EUs medlemsland ble onsdag enige om makspriser for utenlandssamtaler på mobilen. Hvis Europaparlamentet støtter Rådets vedtak i sin votering onsdag denne uken, vil det bli en makspris på € 0,49 per minutt for utgående og € 0,24 per minutt for innkommende samtaler når man befinner seg i et annet EU/EØS-land. Dette må deretter formelt vedtas av Rådet i juni. (Financial Times)

UEFA-president Michel Platini frykter for fotballens fremtid i Europa dersom ikke idrett unntas fra EUs regler om fri flyt av arbeidskraft. Kommisjonen er i ferd med å utarbeide en hvitbok om idrett. Platini frykter at rike klubbeiere vil fortsette å gå rettens vei for å hindre sine spillere fra å prioritere landslagsfotball dersom ikke reglene endres. (Financial Times)

Bulgaria, som ble EU-medlem 1. januar, valgte i helgen sine europaparlamentarikere (MEPs). Sosialdemokratene og de konservative ser ut for å ha fått fem representanter hver, de to liberale partiene til sammen 4, mens de siste tre ser ut til å gå til det høyreekstreme Ataka.  Under 30 prosent av de stemmeberettigede tok seg bryet med å gjøre borgerplikten. (Euobserver)

Nicolas Sarkozy ble forrige uke tatt i ed som president i Frankrike. Francois Fillon ble ny statsminister, mens populære Bernard Kouchner ble utenriksminister. Han har en sammensatt bakgrunn som grunnlegger av Leger uten grenser, tidligere sosialistisk minister og tilhenger av invasjonen av Irak. (BBC)

Alle arbeidsgivere som ansetter ulovlige innvandrere kan bli bøtelagt eller fengslet dersom Kommisjonen får gjennomslag for et direktiv foreslått i uken som var. Samtidig vil Kommisjonen åpne for mer lovlig arbeidsinnvandring.
 
EUs utviklingsministere støttet i uken som var opp om Kommisjonens forslag om at de 78 såkalte ACP-landene skal bli fritatt for alle kvoter og avgifter. Utviklingslandene som hovedsakelig er tidligere europeiske kolonier får dermed full markedsadgang for alt unntatt ris og sukker, og kanskje bananer. (EUbusiness)

Det portugisiske formannskapet vil skifte fokuset fra Øst-Europa til Middelhavs-samarbeidet og Afrika, varslet utenriksministeren da han besøkte Brussel i uken som var. EU holder fast ved en postsovjetisk strategisk tankegang, sa utenriksministeren som ikke er alene i Vest-Europa om å håpe at Øst-Europa hører fortiden til. (Euobserver)

Angela Merkel skal ha tilbydd Storbritannia å beholde sitt veto i justis- og politisamarbeidet i et forsøk på å nå kompromiss om traktatsendringer. Britene ønsker imidlertid også å beholde pilarstrukturen og fjerne charter for grunnleggende rettigheter. Alternativet er å få folket med på laget i en folkeavstemning.

Kommisjonen har fått 83 tilbakemeldinger fra nasjonale parlament etter at disse siden i fjor høst har fått alle lovforslag tilsendt samtidig som EU-institusjonene. Frankrike meninger om mangt, og ikke overraskende har det franske senatet alene stått for mer enn en tredjedel av innspillene. (Euobserver)

Når 322 av de 332 folkevalgte i Romanias parlament i april stemte for å kaste presidenten skulle man tro at folkets vilje var klar. Det er imidlertid langt mellom rumensk politikk og enkel matematikk. I helgen gav 75 prosent av de som stemte sin støtte til president Traian Basescu i en folkeavstemning. (EU Reporter)