Historisk arkiv

Uken som var – Uke 4

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Skotter frykter at noen skal stjele ideen om å fylle sauemager med innmat for å selge det som mat! I Brussel deler Kommisjonen stadig ut nye pakker, men ikke alle liker harde pakker som de selv må betale.


”From the outside, looking in: international perspectives on the Middle East” var tittelen på justiskommissær Franco Frattinis tale under et besøk i Israel sist uke. Omtrent samtidig ble det sprengt hull på gjerdet mellom Gaza og Egypt – en klar melding om at perspektivet er noe annerledes ”from the inside, looking out.”



Lite minnet om julefeiring da Kommisjonsnisse Barroso og hans små hjelpere overrakte klima- og energipakken i Brussel onsdag. Reaksjoner fra enkelte medlemsland og industrien tyder på at mange foretrekker myke pakker framfor harde pakker.



Mandag ble EUs utenriksministere omsider enige om å sende 3500 soldater til Tsjad for å beskytte flyktninger fra Darfur som sammen med interne flyktninger utgjør rundt 400 000. Nesten halvparten av styrken er fransk. Soldatene vil trolig være på plass i løpet av de kommende ukene, og har mandat for 12 måneder. (BBC)



Justisministrene i EU diskuterte i helgen et system for å lagre fingeravtrykk og andre opplysninger om alle utledninger som reiser inn i EU. Ideen bygger på det amerikanske systemet og det ventes at et konkret forslag legges fram i februar. Kan det virkelig bli lettere å bli enige om et slikt omfattende forslag, enn å bli enige om regler for skilsmisser mellom par fra ulike EU-land? Det klarte nemlig ikke ministrene å komme til enighet om. (EUobserver)



Stadig flere kvinner er i jobb i EU, viser en ny studie fra Kommisjonen. Av 12 millioner nye arbeidsplasser skapt siden 2000 har kvinner stukket av med 7,5 millioner, og sysselsettingsraten for kvinner har økt med 3,5 prosent til 57,2 prosent. Menn trenger likevel ikke bekymre seg for reell konkurranse. På tross av at kvinner har høyere utdannelse og bedre resultater å vise til, så er fortsatt kvinners karriere kortere, tregere og mindre betalt. (Kommisjonen)



President Barroso ønsket velkommen Davos-erklæringen om innsatsen for å nå millenniumsmålene. Han sa at EU er i rute for å nå sine vedtatte mål om å bruke 0,56 prosent av BNP til bistand i 2010 og 0,7 prosent innen 2015. (Kommisjonen)



Det ble håndgemeng og sterke italienske følelser fikk utløp da statsminister Romani Prodi tapte en mistillitsvotering sist uke. Kommisjonen som gjerne vil ha mer engasjement rundt EUs politikk må bare konstatere at Prodi aldri klarte å skape samme temperatur som kommisjonspresident.



Melodi Grand Prix-finalen i Beograd kan bli en annerledes markering av året for interkulturell dialog hvis den ultranasjonalistiske presidentkandidaten skulle vinne valget 3. februar. Fjorårets MGP-vinner Marija Serifovic er en av EUs 15 ambassadører for året for interkulturell dialog. Nå undersøker imidlertid Kommisjonen om artisten har kommet med uttalelser som strider med verdiene hun skal være ambassadør for. Det har kommet fram at artisten har deltatt på flere valgkamparrangementer for den nasjonalistiske presidentkandidaten. Mandag ble EUs utenriksministere enige om å invitere Serbia til å signere en politisk avtale om mer handel om lettelse av visumkrav 7. februar.(EUobserver / BBC)



En tverrpolitisk gruppe av skotske MEPs har gått sammen for å få registrert ”skotsk haggis” som en såkalt beskyttet, geografisk indikasjon. Trolig må man være skotsk for å se faren for at hjerte, lever og lunger fra sau, kokt i sauemage, skal kunne bli utsatt for ulovlig kopi på linje med Champagne eller Parma-skinke. (EUpolitix)