Historisk arkiv

Uken som var - uke 22

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU-borgerne kan kombinere sofaen og borgerplikt, politisk ladet eggkampanje og lønnsforhandlinger på tsjekkisk vis. Dette, og mer, la vi merke til i uken som var.  

Det har vært mer dramatikk i nærmiljøet til EU-delegasjonen. Denne uken måtte de ansatte i Europakommisjonens Berlaymontbygning igjen ut på gaten. I forrige uke var det brann uten brannalarm. Denne onsdagen var det brannalarm uten brann: En feil med vannrørene ledet til at en håndtverker ble alvorlig skadet og bygget ble evakuert. ”Uken som var”-redaksjonen håper på tryggere arbeidsforhold for våre naboer i tiden som kommer.  (European Voice)

Mens en institusjon sliter med det bygningstekniske, sliter en annen med å mobilisere europeerne til Europaparlamentsvalget. En løsning er kanskje å flytte valglokalet inn i de tusen europeiske hjem. En mann fra Tallinn ble nemlig denne uken den første EU-borger noensinne til å benytte seg av muligheten til å stemme over internett i årets parlamentsvalg. Hvem sa at sofavelgere ikke gjør sin borgerplikt? (EUobserver)

I Tsjekkia står det ikke på kreativiteten når det gjelder å ytre seg. Dette gjør at Jiri Paroubek, leder av Tsjekkias sosialdemokratiske parti, bør la være å ta på favorittdressen i sluttspurten av valgkampen til det nevnte Europaparlamentet. En tsjekkisk facebook-gruppe med det fengende navnet "Let's throw eggs at Paroubek everywhere", gjør de tsjekkiske gatene noe utrygge for politikeren. Gruppen har 40 000 medlemmer og Paroubek skal daglig bli forsøkt bombadert med egg. Eggekastingen kommer som en følge av at Paroubek ledet mistillitsvotumet som gjorde at den tsjekkiske regjeringen måtte gå av midt i formannsskapsperioden.(EUobserver)

Og mens vi er i Tsjekkia, noterer vi oss hvordan lønnsforhandlinger kan foregå på tsjekkisk. Sykepleiermangel har ledet til at et privatsykehus i Praha lokker med plastisk kirurgi til de som vurderer å skifte beite. Lederen for den private klinikken kan melde om 10 % økning i antall søkere etter at han begynte med tilbudet. Vi kunne heller tenkt oss de fem ferieukene, eller for den saks skyld det gratis tyskkurset som klinikken tilbyr. (VG)

USA har Hollywood, India har Bollywood, og Europa har…realitykonsepter som gjør det veldig bra i USA. En ny rapport viser at virkelighetsserier er den mest suksessrike TV-eksporten fra Europa til USA. Et europeisk kulturhegemoni er vel ikke i emning med det første... (EUObserver)

Vi har enda til gode å lese spionromaner hvor handlingen utspiller seg i europakvartalet i Brussel. Dette kan det nå komme til å bli en endring på siden Brussel hevdes å være, sammen med Washingon DC og Génève, en av byene i verden hvor det er størst sjanse for å stå skulder til skulder med en spion. Som antispionasjetiltak oppfordrer vi norske aktører til å ta i bruk Astrid Lindgrens ”røverspråk” dersom de absolutt må utlevere ”hoh-e-mom-mom-e-lil-i-gog” informasjon på offentlige steder i Brussel. Røverhistorier derimot er fortsatt best på norsk. God pinse! (presseurop.eu)