Historisk arkiv

Uken som var - Uke 23

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs kvotehandel går til himmels, mens TGV går til Strasbourg. En blå vind over kontinentet gleder Sarkozy, men bekymrer fransktalende belgiere. Liechtensteins arbeidsledige får nesten plass i en telefonkiosk, men hva skal man med telefonkiosker når det blir billig med mobil?  Det var blant sakene vi merket oss i uken som var.


Belgierne sa takk og farvel til statsminister Verhofstad i søndagens valg. Valgets store vinner ble alliansen mellom flamske kristendemokrater og nasjonalistpartiet som ønsker økt selvstyre for Flandern. I fransktalende Wallonia ble derimot de liberale for første gang største parti. Det ventes uker med forhandlinger før ny regjering er klar. Det som imidlertid synes klart er at nok en spiker er satt i kista for landet Belgia.

Det blåser en blå vind over kontinentet. Også i det Franske valget gjorde høyresiden det bra, og president Sarkozy ser ut for å seile i medvind. Hadde ikke Sarkozy vært avholdsmann kunne man mistenkt han for å ha feiret på forhånd. Eller kanskje er det vanskelig å takke nei til russisk vodka når Putin insisterer. Sarkozy var i alle fall ikke helt seg selv på pressekonferansen i etterkant av møtet med Putin under G8.  

Den europeiske sentralbanken (ECB) kunngjorde onsdag en renteøkning på 0,25 prosentpoeng. (ECB)

Den europeiske kunnskapsøkonomien har vanskeligheter. FoU-investeringene i Europa har stagnert siden 90-tallet, mens land som Japan, Kina og Sør-Korea satser stort. Det er spesielt forskningen i privat sektor som er bekymringsfull lav. (Kommisjonen)

Luftfarten skal inn i EUs system for kvotehandel. Det ble klart på Rådsmøtet for samferdselsministrene fredag, men saken skal også behandles av Europaparlamentet. (Formannskapet)

I helgen åpnet TGV Est som utvider nettverket av høyhastighetstog østover i Frankrike. De nye togene reduserer reisetiden mellom Paris og Strasbourg fra 4 timer til 2 timer og 20 minutter, og innebærer også slutt på flytrafikk mellom Paris og Metz. Helgens åpning er første steg på den 1500 kilometer lange strekningen som skal nå Bratislava i 2015.  (Cafebabel)

EFTA og Canada ble før helgen enige om en frihandelsavtale. Canada er EFTAs femte største handelspartner og handelen er økende.

EØS-landene går så det suser. I Norge ble det 2000 færre arbeidsledige fra desember til mars. Norges EØS-partner Liechtenstein har også rekordlav arbeidsledighet. Nærmere bestemt er 453 personer nå uten jobb i fyrstedømmet. (Liechtensteiner Vaterland)

Samferdselsministrene i EU ble torsdag enige om makspriser for bruk av mobiltelefon mellom EU-land. Maksprisene ventes å tre i kraft i august/september, mens det er uklart når de eventuelt blir gjeldende i Norge. (EUpolitix/Aftenposten)

Kommisjonens planer om å utfordre energigiganter ved å skille produksjon og nettverk møter motgang. Frankrike og Tyskland stod i spissen for et flertall av medlemsland som gikk i mot forslaget i Rådsmøtet onsdag. (FT)

Sjefsanklager ved Krigsforbryterdomstolen i Haag, Carla Del Ponte, mener at den nye regjeringen i Serbia har vist politisk vilje til å arrestere krigsforbrytere. Del Ponte oppfordrer derfor EU til å gjenoppta samtalene med Serbia så snart som mulig. (BBC)

EUs justiskommissær Franco Frattini mener det er en ”europeisk fiasko” at afrikanske flyktninger drukner i Middelhavet. Kommissæren er dypt frustrert over at medlemslandene ikke følger opp de lovede bidragene til EUs grensebyrå. (Euobserver)

Tyskland har fått budsjettet sitt tilbake i EU-rekken, og finansministrene i EU bestemte dermed å avslutte prosedyren for brudd på stabilitetspakten.

Kommisjonen har sendt en advarsel til Belgia og Østerrike pga landenes restriksjoner for studenter fra andre EU-land. Universitetene i de små landene Østerrike og Belgia frykter at de skal oversvømmes av studenter fra sine store naboer Tyskland og Frankrike. På den annen side trenger en verken være nabo eller stor for å skape en studentflom, hevdes det fra en kilde i Australia.

26 EU-land med til sammen ca 493, 5 millioner innbyggere klarte å bli enige om en momsreform. Endringene ble imidlertid nedstemt av Luxembourg med sine 440 tusen innbyggere. Democracy works in mysterious ways. (IHT)

EU forbyr termometre. Det kunne vært siste forsøk på å dekke over klimaendringene, men det er et generelt forbud mot kvikksølv som er bakgrunnen for at det går mot slutten for de tradisjonelle termometerne.