Historisk arkiv

Uken som var - Uke 25

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU-toppmøtet dominerte nyhetene i uken som var. Enkelte av EU-lederne som skulle finne veien framover klarte å rote seg inn i ulykker de fleste har lagt bak seg. Men til slutt ble de tross alt enige om veien videre – for ikke å si krøtterstien. 

EU-toppmøtet dominerte nyhetene i uken som var. Enkelte av EU-lederne som skulle finne veien framover klarte å rote seg inn i ulykker de fleste har lagt bak seg. Men til slutt ble de tross alt enige om veien videre – for ikke å si krøtterstien. 


EU-toppmøtet var naturligvis den dominerende saken i uken som var. Selv om det er lettelse over at det ble enighet, er det ingen problemfri tid EU går inn i med diverse unntak, overgangsordninger og tekniske forhandlinger å ta hensyn til. For ikke å glemme f-ordet: enkelte ønsker fortsatt folkeavstemninger.

Det politiske klimaet i Europa er også rimelig værhardt om dagen. De mye omtalte polske tvillingene har kanskje lest litt for mye historie i det siste. I et vanligvis diplomatisk EU er det i alle fall uvanlig kost å argumentere med at de ville hatt flere stemmer i Rådet dersom ikke så mange hadde blitt drept under andre verdenskrig. Eller som det ifølge media ble sagt under middagen – vi tapte i alle fall ikke krigen.

En lite omtalt nyhet fra toppmøtet er at det var enighet om at Malta og Kypros kan ta i bruk euro fra årsskiftet. Det formelle vedtaket skjer på neste rådsmøte for finansministrene. (NHO/Euractiv)

Katte- og hundeskinn er noe de færreste av oss har på handlelisten. Det er like greit, for EU-institusjonene har kommet til enighet om et importforbud som vil tre i kraft fra 2009. (Formannskapet)

Europaparlamentet ble onsdag enige om minstestandarder for arbeidstakeres rettigheter til tilleggspensjoner i forbindelse med bytte av jobb. Vedtaket er imidlertid en utvanning av Kommisjonens forslag slik at pensjonsrettighetene blir ikke så mobile som Kommisjonens ønsket. (Euobserever)

Storbritannia skal vurdere begrensningene for arbeidstakere fra Romania og Bulgaria innen utgangen av året. En uavhengig ekspertgruppe skal se på hvilke deler av økonomien som kan ha behov for økt arbeidsinnvandring. (Reuters)

Hviterussland ble torsdag kastet ut av EUs fordelaktige system for handel med utviklingsland. Det skjer etter at ILO slo fast at regimet ikke har gjennomført nødvendige reformer for å øke arbeidstakeres rettigheter. Bare Burma har tidligere blitt kastet ut av det såkalte GSP-systemet. (Euobserver)

59 prosent av innbyggerne i EU mener EU-medlemskapet er positivt. Det er det høyeste tallet siden 1991, ifølge Eurobarometeret. Ungarn, Kypros og Storbritannia er de eneste landene hvor et flertall mener at landet ikke har vært tjent med EU-medlemskapet. (Euobserver)

Kommisjonen kom i uken som var med sterk kritikk av EUs medlemsland for ikke å ha tatt kampen mot korrupsjon alvorlig. Nye tiltak mot korrupsjon i privat sektor skulle vært tatt inn i alle medlemslandenes lovverk innen juli 2005, men foreløpig har kun Belgia og Storbritannia levd opp til sine forpliktelser.

Det nye regelverket for roaming ble publisert i uken som var. Dermed blir regelverket som gjør det billigere å ringe mellom EU-land bindende for alle medlemsland 30. juni. Alle mobiloperatører i EU pålegges å tilby en eurotariff innen 30. juli. (Kommisjonen)

Europaparlamentet og Rådet ble i uken som var enige om den såkalte Jernbanepakke III. Denne handler om passasjerrettigheter, liberalisering av jernbanetrafikken og sertifisering av lokførere.