Historisk arkiv

Uken som var – Uke 40

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU tar med Norge, men ikke Tyrkia – i hvert fall når vi snakker penger. Det er tvilsomt at dette har sammenheng med at norske familier ligner mest på EU-familier, hvor det nå snart er flere skilsmisser enn bryllup. Derimot ser det ut for at land som stemmer nei til EU får flere barn. Det skjedde i uken som var.


Den europeiske sentralbanken har fått sterk kritikk for det mange ser som et politisk budskap ved at de har utelatt Tyrkia fra kartet på de nye euromyntene. Skulle det være hold i påstanden er det et interessant signal til Norge som nå er med på de nye myntene etter å ha vært senket i havet på de opprinnelige. (europocket.tv)

Gjennomsnittskostnaden ved å starte en bedrift i EUs 15 opprinnelige medlemsland er i dag € 554, sammenlignet med € 813 for fem år siden. Samtidig har tiden det tar å komme gjennom de nødvendige papirer blitt halvert fra 24 til 12 dager. (Kommisjonen / NHO)

Teksten for Reformtraktaten ble presentert på alle EU-språk fredag. Traktaten skal etter planen vedtas på toppmøtet 18. – 19. oktober, men Polen truer med å ikke signere fordi de ikke har fått gjennomslag for kravet om større stemmevekt. (Euractiv)

Det er tvilsomt at det er noen sammenheng, men de to eneste landene som stemte nei til Forfatningstraktaten - Frankrike og Nederland - er også de eneste EU-landene
hvor mesteparten av befolkningsveksten skyldes egen produksjon. I resten av EU er det innvandring som hindrer befolkningsnedgang. Bulgaria har størst tilbakegang, og har mistet nesten åtte prosent av befolkningen de siste ti årene. (EUobserver)

Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng her heller, men samtidig som at fødselsraten går ned har også antall bryllup i EU gått ned med 22,3 prosent fra 1980 til 2005. Samtidig har antall skilsmisser økt med 55 prosent, så snart blir det flere skilsmisser enn bryllup. (EUobserver)

Antall asylsøknader til EU har blitt nesten halvert siden 2001. I fjor alene kom det 15 prosent færre asylsøknader. Frankrike og Storbritannia får flest etterfulgt av Sverige. Sistnevnte går også imot trenden ettersom Sverige har fått flere asylsøkere. (EUobserver, Eurostat)

Montenegros ensidige innføring av euro som valuta er i strid med EUs lovgining, advarer EUs finansministere. Det ansees likevel som uaktuelt å be landet gå vekk fra euroen for så senere å kunne ta den i bruk igjen når landet blir EU-medlem og oppfyller kravene. (FT)

På en briefing hos tankesmia EPC fikk sjefen for Den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Trichet, spørsmål om hva som skal til for at et annet lite land kunne ta i bruk euroen. Islendingen som stilte spørsmålet fikk et klart svar; Meld dere inn EU så fort som mulig.

Europaparlamentets komité for konstitusjonelle spørsmål ble i forrige uke enige om ny fordeling av seter etter valget i 2009. Antall parlamentarikere vil gå ned fra dagens 785 til 750. Det øvre antall et land kan ha går ned fra 99 til 96, mens minimum antall parlamentarikere for et land øker fra fem til seks. (EUobserever)

Den europeiske sentralbanken endret ikke renten på rentemøtet i forrige uke. Euroen er for tiden svært sterk og setter stadig nye rekorder mot dollaren. Dette har fått Businesseurope til å advare om konsekvensene for eksportnæringen i Europa. (ECB, Businesseurope)

På et møte i helgen diskuterte EUs finansministere reformer for økt åpenhet på finansmarkedet, som ledd i arbeidet med å unngå finansiell uro. (FT)

Fotball bør unntas fra EUs regler for fri bevegelse av arbeidskraft, mener FIFA-president Sepp Blatter. Han mener at spesielt utviklingen av unge spillere avhenger av at EU godtar en øvre grense for utenlandske spillere på et fotballag. (FT)