Historisk arkiv

Uken som var – Uke 40

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Fins det høyere makter enn Europaparlamentet? Bør man stoppe terror? Kan man stoppe noe som alt er stoppet? Det var blant spørsmålene i uken som var.

Idlyllisk ved Europaparlamentet i Strasbourg, men få vil nok kalle det himmel på jord. Uansett er det her de høyere makter holder til - og med taket de har der kan de trygt si at "the sky is the limit". Foto: Europaparlamentet.

Europeiske kirker vil gjøre klimaendring til høyeste prioritet. For å stoppe klimaendringene må kirkesamfunnene naturligvis ha hjelp fra høyere makter. Altså EU. 100 delegater fra kirkesamfunn i 27 europeiske land møttes sist uke, og de oppfordrer alle kristne til å drive lobby mot sine regjeringer og sine politikere i Europaparlamentet. Det må være et tegn på Europaparlamentets økte makt når selv kirkens folk tror på dem. (christiantoday.com)


Tyrkia søkte om EU-medlemskap i 1987, og fortsatt er det nok langt fram før det kan bli aktuelt. Ikke alle land må imidlertid regne med en like lang prosess. Island kan bli ferdig med medlemskapsforhandlinger på under et år. Det skal utvidelseskommissær Olli Rehn ha sagt til islandske politikere under et besøk i Brussel. Årsaken er at Island gjennom EØS allerede har gjennomført en stor del av EUs regelverk. (RUV)


Den polske senatoren Krzysztof Zaremba anklager Tyskland og Frankrike for å ha drevet lobby mot Kommisjonen for å få stengt polske skipsverft. Senatoren mener derfor at Polen bør true med å ikke ratifisere Lisboa-traktaten med mindre Kommisjonen snur. Hvor effektiv den strategien vil være kan man stille spørsmål ved, med tanke på at irene for lengst har stemt imot traktaten og dermed utsatt den på ubestemt tid. (EUobserver)


Det kan ha vært ”god dag mann økseskaft”-stemning, da Romanias statsminister Calin Popescu Tariceanu møtte Kommisjonens president Barroso denne uken. De to hadde i hvert fall hver sine oppfatninger om hva de hadde diskutert på møtet. Statsminister Tariceanu mente at man ikke hadde diskutert korrupsjon, ”bare en heller teknisk del”, sa han ifølge EUobserver til journalister etter møtet. Barrosos versjon var imidlertid at han hadde oppfordret Romanias regjering til å behandle korrupsjonsproblemene som en sak av nasjonal viktighet. (EUobserver)


I Bulgaria har en NGO funnet det nødvendig å søke virtuell nødhavn i .eu. Organisasjonen, med navnet The Anna Politkovskaya Freedom of Thought Organisation, driver en nettside som peker på koblinger mellom den kriminelle underverdenen og Bulgarias sikkerhetstjeneste. Nettsiden ble imidlertid nylig stengt av nettopp Bulgarias sikkerhetstjeneste, men gjenoppstår nå med .eu-domene i håp om at den dermed skal bli vanskeligere å stenge. (European Voice)


I en ny høring om framtidig justis- og innenrikspolitikk fra Kommisjonen er et av spørsmålene om EU bør gjøre mer for å møte terrortrusselen. Det antas at alle som svarer nei havner på EUs terrorliste... (European Voice)