Historisk arkiv

Uken som var – Uke 46

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Heller stor enn sterk, har ofte vært beskrivende for briters syn på EU. Utenriksminister David Miliband føyer seg inn i rekken og åpner for EU-medlemskap langt utenfor Europas grenser.


Både Russland og Midt-Østen ble presentert som mulige EU-medlemmer da den britiske utenriksministeren, David Miliband, holdt sin første Europa-tale ved College of Europe: - Målet må være en multilateral frihandelssone rundt vår periferi – en versjon av EFTA som gradvis kan bringe landene i Nord-Afrika, Midt-Østen og Øst-Europa på linje med det indre marked, ikke som et alternativ til medlemskap, men som et potensielt steg i retning medlemskap, sa Miliband.

I Brussel deltok 35 000 belgiere i en demonstrasjon for et forent Belgia søndag. Demonstrasjonen var en reaksjon mot manglende politisk enighet som har ført til at landet har vært uten regjering i mer enn 160 dager, og som også har økt motsetningene mellom språkgruppene i landet. (vrt)

Innvandrere i EU sendte hjem € 26 mrd. i 2006. Av dette gikk € 7 mrd. til andre EU-land, mens € 19 mrd. gikk ut av EU. Ser man bort fra interne pengestrømmer i EU, er europeiske land utenfor EU største mottaker av overføringene fra arbeidstakere i EU. Det er heller tvilsomt at norske arbeidstakere i EU har vært utslagsgivende. (Kommisjonen)

En omfattende telekomreform ble foreslått i uken som var. Gjennom økt konkurranse, bedre kontroll og nye insentiv for investeringer håper Kommisjonen å bidra til lavere priser og bedre tilgang på mobiltjenester, bredband og kabel-TV i hele EU. (Kommisjonen)

Den høyreekstreme ITS-gruppen i Europaparlamentet ble som ventet oppløst forrige uke. De vel 20 medlemmene blir dermed uavhengige og får mindre taletid og finansiering. Reaksjonene fra de andre gruppene er ”positive”: – Denne samlingen av motbydelige europeiske politikere var kun forent av hat – det være seg mot andre raser, nasjonaliteter, seksuell orientering, eller ironisk nok EU – og det var bare et spørsmål om tid før de gikk under av hat mot hverandre også, sa den grønne MEPen Jean Lambert. (EUobserver)

Økt velstand, flere jobber, lettere å reise og handle, flere muligheter for å leve, bo og studere utenlands, større utvalg av produkter og tjenester, lavere priser, mindre overflødig byråkrati, enorme markedspotensial, lettere å drive forretninger, og bedre bruk av skattebetalernes penger. Dette er verken en oppramsing av valgløfter eller en ønskeliste til jul, men derimot Kommisjonens topp 10-liste over fordelene EUs indre marked har ført med seg. (Kommisjonen)

Norge var med på EUs gjennomgang av uregelmessig markedsføring av flybilletter forrige uke. 31 norske nettsider ble kontrollert, 22 av disse fikk påpekt uregelmessigheter som enten følges opp på nasjonalt eller på EU-nivå. For en gangs skyld var ”verstingene” i Nord-Europa, mens Hellas og Kypros kom best ut. (Kommisjonen)

Europeiske forskere tjener dårlig sammenlignet med sine kolleger i andre deler av verden. Gjennomsnittslønnen for en forsker i USA er € 23 000 høyere enn for en kollega i EU. Bare Østerrike, Nederland og Luxembourg av EU-landene er på høyde med USA. Norge utmerker seg som et av landene med minst lønnsforskjell mellom kvinnelige og mannlige forskere. (Kommisjonen)

En ny studie viser at 80 prosent av britiske kvinner ikke trener nok til å bedre sin helse. De viktigste årsakene som oppgis for ikke å trene er at de ikke vil bli oppfattet som sporty (40%) og at de hater hvordan de ser ut når de trener (25%). (Euractiv)

3 millioner flere har fått jobb i EU det siste året. Store land som Tyskland, Polen og Spania har stått for mange av de nye arbeidsplassene. Ledigheten i EU er nå på 7,1 prosent, sammenlignet med 8,1 prosent for ett år siden. (Eurostat)