Historisk arkiv

Uken som var – Uke 49

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

En ubehagelig sannhet for miljøvenner, Frankrike får Champagnen for seg selv og ingen vil ha Kommisjonens kaffe. Det var blant sakene i uken som var.


Europeiske stålarbeidere demonstrerte tirsdag i Brussel i protest mot EUs klimapakke. Og i motsetning til miljøbevegelsens demonstrasjoner som vanligvis samler et hundretalls aktivister, var det 11 000 som møtte opp for å demonstrere mot en ambisiøs klimapakke. Det er også en ubehagelig sannhet. (Expatica, EUobserver)


Rådet og parlamentet oppnådde denne uken politisk enighet om strengere regler for CO2-utslipp fra biler. Kompromisset innebærer at de nye reglene skal fases inn for nye biler mellom 2012 og 2015, i stedet for å gjelde alle nye biler fra 2012 som Kommisjonen hadde foreslått. Men så mye problemer det er i bilindustrien for tiden, er vi imidlertid usikre om det vil bli produsert biler etter 2012. (Euractiv)


Finanskrise, traktatskrise, gråvær og andre problemer til tross. Noen gode nyheter kommer det da fra EU om dagen: Tax free-kvoten øker fra 1. desember! Vinkvoten for de som reiser med fly dobles fra to til fire liter og verdigrensen for elektronikk og andre duppeditter øker fra €175 til €430. Men i likhet med alt annet som skinner har også denne medaljen en bakside; kvoten for øl er nå 16 liter, mens man tidligere kunne ha med seg ubegrensede mengder. Vi understreker at det gjelder andre regler for reiser mellom EU og Norge. (European Voice)


Champagne er ikke i Australia. Det går fram av en avtale mellom EU og Australia. Sistnevnte vil slutte å bruke europeiske stedsbenevnelser på australsk vin, og vil til gjengjeld få lettere tilgang til det europeiske markedet. (EUobserver)


Syns du kaffen smaker asfalt? Da har du kanskje drukket kaffe hos Europakommisjonen. En av de ansatte der syntes kaffen var så ille at han sendte en prøve til et laboratorium i Østerrike. Funnene fikk mang en eurokrat til å sette kaffen i vranghalsen. Kaffen inneholdt nemlig 16 prosent mer bly enn tillatt og hele 17 000 prosent for mye nikkel. Er det rart det fins en del grå byråkrater i Brussel? (EUobserver)