Historisk arkiv

Uken som var - Uke 50

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentet vil kle av parlamentarikerne, mens Kommisjonen har kommet lenger og gir ”gøy på landet” en ny mening. Det er ikke bare klimaendringer som gjør at adventstiden har startet hetere enn mange liker.


”Gøy på landet” har fått en ny mening etter at Kommisjonens generaldirektorat for helse og forbrukersikkerhet nylig lanserte et spill for barn hvor fokus er på dyrenes velferd. Helsen og velferden til hovedperson i spillet "Farmland" kan det imidlertid stilles spørsmål ved. Den halvnakne Bérenice må være så langt fra en tilslørt bondepike som det er mulig å komme. Ikke bare er hun farlig tynn og må være på samme diett som geitene i fjøset, men hennes påkledning kan føre til at hun rammes av en mye omtalt lovendring som kommer i Norge fra nyttår. Etter at EU-blogger Jon Worth tok opp problemstillingen har nå spillet havnet på bordet i Europaparlamentets likestillingskomité og en parlamentariker har bedt Kommisjonen om en forklaring. (http://www.jonworth.eu/blog/euroblog/)


Europaparlamentet stemte nylig mot et forslag fra Kommisjonen om å tillate kroppsscannere på flyplassen. Røntgenmaskinene brukes på amerikanske flyplasser, men er omstridte fordi de ”kler av” passasjerene. Nå viser det seg at Europaparlamentet selv har kjøpt inn åtte slike maskiner for å bruke i adgangskontrollen til sine bygg i tilfelle økt terrortrussel. Lederen for den liberale gruppen i parlamentet, Graham Watson, sier at parlamentets innsats for åpenhet synes å ha gått litt vel langt. Han foreslo likevel å prøvekjøre maskinene på parlamentets generalsekretær og hans underordnede. (EUobserver)


I det EU-toppmøtet startet i Brussel kunngjorde belgisk politi at de hadde arrestert 14 personer mistenkt for tilknytning til Al-Qaida og med planer om en selvmordsaksjon. En representant for påtalemyndighetene sa at de mistenkte kunne ha siktet seg inn mot mål i Pakistan eller Afghanistan, men at det heller ikke kan utelukkes at Belgia eller Europa var målet. Vi får tro at påtalemyndighetens presisjon blir noe bedre før de mistenkte skal stilles for retten. (BBC)


Som om ikke Irland slet nok med sitt europeiske omdømme etter folkeavstemningen mot Lisboatraktaten, har de nå fått en matskandale som kan få noen hver til å sette juleribba i vrangstrupen. EUs matsikkerhetsbyrå, EFSA, beroliger imidlertid i en pressemelding om at et ”gjennomsnittlig” inntak av irsk svin ikke burde gi grunn til bekymring. Det bør vel få alarmklokkene til å ringe i Tyskland. (EUbusiness)


I Kina er det ikke irsk svin, men belgisk sjokolade som bekymrer. Nederlandske egg, spanske melkeprodukter, britiske sauser og italienske alkoholvarer har også blitt rammet av kinesisk matlovgivning, tilfeldigvis rett etter at flere europeiske ledere møtte Dalai Lama, påpeker den belgiske avisen De Tijd.


Røde Danny, som noe forvirrende er partileder for de Grønne i Europaparlamentet, fikk i det minste Tsjekkias president Vaclav Klaus til å se rødt denne uken. ”Jeg bryr meg ikke om dine syn [på Lisboatraktaten]. Jeg vil vite hva du vil gjøre hvis både Representantenes hus og Senatet godkjenner den”, skal Daniel Cohn-Bendit ha spurt den EU-kritiske tsjekkiske presidenten i følge et møtereferat gjengitt i EUobserver.


Financial Times er vanligvis godt informert og tidlig ute med EU-nyheter og lekkasjer. Samme dag som EU-toppmøtet startet skrev avisen at toppmøtet kommer til å konkludere med at Irland vil avholde en ny folkeavstemning innen slutten av oktober neste år. Avisen avslører imidlertid ikke folkeavstemningens utfall. (FT)